Πότε γίνονται τα πιο φονικά τροχαία στην Κρήτη;

Τα πιο φονικά τροχαία στην Κρήτη γίνονται πρωινές ώρες, κυρίως λίγο πριν το ξημέρωμα. Δεκάδες νέοι έχουν χάσει την ζωή τους στην άσφαλτο τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας από την πόλη τις μικρές λεγόμενες ώρες.

Σύμπτωση, που συμβαίνουν αυτά τα-συχνά πολυθανατηφόρα-τροχαία λίγο πριν τα ξημερώματα: Σύμπτωση, που συμβαίνουν αυτά τα τροχαία, επιστρέφοντας, κυρίως, νεανικές παρέες από την πόλη;

Όχι, βέβαια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι μόνο ο ενθουσιασμός και η απειρία των νέων στην οδήγηση, ούτε οι – κακής ποιότητας – δρόμοι, που, δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί στο νησί.

Κυρίως είναι η έλλειψη παιδείας, όσον αφορά στην οδήγηση, που σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ στην πόλη, δημιουργούν ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ”.

Τί συμβαίνει, συνήθως; Νεαρές παρέες κατεβαίνουν από τις κωμοπόλεις και τα χωριά στην πόλη, για να διασκεδάσουν. Πηγαίνουν σε κέντρα διασκέδασης ή μπαρ κι άντε να μην πιεις και κάποιο ποτήρι με αλκοόλ. Πολύ ή λίγο αλκοόλ…

Οι πιθανότητες ο οδηγός, που κατανάλωσε έστω και μικρή ποσότητα αλκοόλ, να έχει χάσει μέρος της ικανότητάς του για οδήγηση, είναι πολλές. Σίγουρα αυτός ο οδηγός δεν είναι σε θέση να οδηγήσει με ασφάλεια και ιδιαίτερα νύχτα, σε δρόμους όχι καλά φωτισμένους και γεμάτους παγίδες.

Όμως οι μικρές αποστάσεις από την πόλη, η λάθος εκτίμηση, ότι κι “άλλη φορά είχα πιει, αλλά δεν μου συνέβη τροχαίο”, ακόμη και ο ολέθριος εγωισμός, ότι εγώ “μπορώ να οδηγώ, έστω και ελαφρά μεθυσμένος”, δημιουργούν ψευδαισθήσεις, που μπορούν να οδηγήσουν στο μοιραίο.

Για τις νέες ηλικίες δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά κίνδυνος-θάνατος. Είναι πλέον και το αλκοόλ σε συνδυασμό με την οδήγηση, αλλά και από μόνο του πάει να γίνει μεγάλο πρόβλημα για τη νεολαία της Κρήτης, κυρίως τα καλοκαίρια, με τα πολλά ξενύχτια σε χώρους διασκέδασης.

Δεν ήταν λίγα τα περιστατικά το περασμένο καλοκαίρι, που ακόμη και 14χρονα ή 15χρονα κορίτσια, οδηγήθηκαν από κάποιο κέντρο διασκέδασης ή μπαρ, στο νοσοκομείο σε περίπου κωματώδη κατάσταση από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ο κίνδυνος από την μη ελεγχόμενη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, στον χώρο της νεολαίας, χτυπάει την πόρτα της σύγχρονης Κρήτης και οι αρμόδιοι, για να προστατέψουν τους νέους από αυτό το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα, δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί τις διαστάσεις, που πάει να πάρει. Κι αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό…Και επικίνδυνο…

(Δημοσιεύτηκε στα ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ/ τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top