ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έγραψε απομνημονεύματα;

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο μεγάλος πολιτικός ηγέτης της Ελλάδας, δεν έγραψε απομνημονεύματα. Γιατί; Σε συνέντευξή του στα «Κρητικά Επίκαιρα» και στην Αγγελική Αρβανιτάκη, πριν 30 χρόνια, ο ιδρυτής και τότε ξεναγός και έφορος του Μουσείου Βενιζέλου, στην Αθήνα, Αντώνιος Μακατούνης με καταγωγή από τον Κρουσώνα Ηρακλείου, είχε πει γι’ αυτό το θέμα:

«Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος επανήλθε στην πολιτική το 1924, στενοί συνεργάτες του του είπαν να γράψει τα απομνημονεύματά του. Εκείνος αρνήθηκε και είχε δίκιο γιατί οι Μεγάλοι αφήνουν το έργο τους. Όταν  όμως του είπαν, ότι ο ξενιτεμένος Ελληνισμός δεν γνωρίζει και ότι είχε υποχρέωση να τον ενημερώσει, δέχτηκε. Δεν ολοκλήρωσε όμως. Στο ήμισυ της πρώτης σελίδας έκλεισε με τα εξής:

«Μη τηρήσας ποτέ ούτε ημερολόγιον, ούτε άλλες σημειώσεις περί της πολιτικής μου δράσεως δεν είμαι εις θέσιν να δώσω ούτε περιληπτικήν τινα εικόνα αυτών»…Φαντασθείτε τώρα, όταν για τον γίγαντα δημιουργό ήταν δύσκολο, πόσο δυσκολότερο υπήρξε για τους ιδιωτικούς ώμους αυτό».

(ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ – Αύγουστος 1987)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *