Η όπερα “Μίνως” στο Ανάκτορο της Κνωσού

Θάναι η πρώτη και η τελευταία φορά, που θα δοθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού για πολιτιστική εκδήλωση. Αυτό θα συμβεί την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017, το βράδυ..

Ποιά η μεγάλη εξαίρεση; Η παρουσίαση της όπερας “Μίνως” της Μαριέλλης Σφακιανάκη, δισέγγονης του Μίνωα Καλοκαιρινού, που το 1878 ανακάλυψε το Ανάκτορο της Κνωσού, όμως, σε αντίθεση με τον Άγγλο αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς, που  συνέδεσε άρρηκτα τ΄όνομά του με την Κνωσό, ο Έλληνας ανασκαφέας έμεινε στην αφάνεια.

Μ΄αυτό το σκεπτικό τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είπαν “ναι” στην παρουσίαση της όπερας “Μίνως”, στην Κνωσό, για καθαρά συμβολικούς λόγους.

Όπως είπε η Μαριέλλη Σφακιανάκη “η όπερα θα παρουσιασθεί  πρώτη φορά και στην ουσία είναι ένα ντοκιμαντέρ, αφού βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για την ιστορία του προπάππου μου, που πρώτος ανακάλυψε κι έσκαψε στην Κνωσό”.

Ο Μίνωας Καλοκαιρινός γεννήθηκε το 1843 στο Ηράκλειο κι ήταν το τελευταίο παιδί μιας βαθύπλουτης και επιφανούς οικογένειας. Σπούδασε νομικά, αλλά γρήγορα γοητεύθηκε από τους αρχαίους συγγραφείς, επηρεάσθηκε ιδιαίτερα από τον Όμηρο και το 1878 ξεκίνησε την ανασκαφή στην Κνωσό με 20 εργάτες.

Μια ανασκαφή, που διήρκεσε τρεις εβδομάδες. Όμως δεν έμελλε να συνεχίσει, καθώς οι Τούρκοι τον σταμάτησαν, γιατί δεν ήθελαν να βγει στο φως ένας τέτοιος πολιτισμός, καθώς οι Μεγάλες Δυνάμεις θα ζήταγαν την απελευθέρωση της Κρήτης.

Η Μαριέλλη Σφακιανάκη τόνισε, επίσης, ότι η όπερα “Μίνως” δουλεύτηκε πολύ, καθώς την άρχισε το 1988 και την ολοκλήρωσε το 2012. Είναι σε 4 πράξεις.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις και για 250 άτομα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top