Κρητικές συνταγές για να φτιάξετε μπακαλιάρο!

Υπάρχουν λένε στη Γαλλία 1.000 τρόποι για να μαγειρέψεις τον παστό μπακαλιάρο. Κι ίσως να μην είναι υπερβολή, αν κρίνει κανείς κι από την χώρα μας.

Και μπορεί, βέβαια, την ημέρα του Ευαγγελισμού και ημέρα Εθνικής Εορτής, στις 25 Μαρτίου, να κυριαρχεί στα περισσότερα τραπέζια ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, αλλά το “ψάρι του φτωχού”, όπως αποκαλούσαν τα παλιότερα χρόνια τον παστό μπακαλιάρο, μπορεί κανείς να το μαγειρέψει, με πολλούς τρόπους και στην κατσαρόλα.

Και στην Κρήτη, πάντως, ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά κυριαρχεί. Ωστόσο, ο μπακαλιάρος παραδοσιακά μαγειρεύεται συχνά και στην κατσαρόλα, κυρίως με  λαχανικά και άγρια χόρτα, που αυτή την εποχή υπάρχουν σε αφθονία.

Μπακαλιάρος με σέλινο, μπακαλιάρος με μάραθα, με πράσα, με σέσκουλα  και άλλα λαχανικά, με μυρώνια, καυκαλίθρες και  άλλα άγρια χόρτα του βουνού. Πάντα, όμως, σ΄αυτές τις περιπτώσεις ο μπακαλιάρος θα πρέπει να είναι φιλέτο, χωρίς κόκαλα.

Μπακαλιάρος με σέλινο

Ο μπακαλιάρος με σέλινο είναι παραδοσιακή κρητική συνταγή. Βράζουμε το σέλινο κι αφού μαλακώσει αφαιρούμε το νερό και το κρατάμε. Στήνουμε κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα λάδι και κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια βάζουμε το μαλακωμένο σέλινο. Αφού ψηθεί ρίχνουμε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο και προς το τέλος μια κουταλιά αλεύρι χτυπημένη με λεμόνι.

Κάπως έτσι σε χοντρές γραμμές είναι η συνταγή και για μπακαλιάρο με μάραθα, με πράσα και με διάφορα άγρια χόρτα. Τσιγαριάζουμε τα λαχανικά, τα χόρτα με κρεμμύδι κι αφού ψηθούν ρίχνουμε μέσα τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο και το αλεύρι με το λεμόνι.

Μπακαλιάρος “Ντερμπιγέ”

Στην Κρήτη μια συνταγή για  μπακαλιάρο λέγεται “Ντερμπιγέ”. Τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι μεγάλες φέτες  κρεμμύδι και αφού μαλακώσουν, ρίχνουμε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο και προς το τέλος χτυπάμε μια κουταλιά αλεύρι με λεμόνι. Ο μπακαλιάρος γλυκαίνει κι έχει εξαιρετική γεύση.

Μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες

Στην Κρήτη, επίσης, συνηθισμένο φαγητό είναι ο μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες. Πάλι τσιγαρίζουμε και ρίχνουμε τις πατάτες κι αφού πλησιάζουν στο ψήσιμο, ρίχνουμε τον μπακαλιάρο και τέλος το αλεύρι με το λεμόνι.

Καλή σας όρεξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top