ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μεγάλη κρητική βραδιά για τον Νίκο Ξυλούρη

Κάθε τόσο διέκοπταν με ζεστά και παρατεταμένα χειροκροτήματα, αυτή την εκδήλωση-αφιέρωμα στο μεγάλο Νίκο Ξυλούρη, στο πολιτιστικό κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», στο Κερατσίνι, μια εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ένωση Κρητών Κερατσινίου – Δραπετσώνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Κατάμεστο το πολιτιστικό κέντρο, πολλοί οι όρθιοι, αλλά και εκείνοι, που δεν χώραγαν. Φανερά συγκινημένος ο πρόεδρος Αντώνης Κλαουράκης υποδέχθηκε όλους, ενώ ευχαρίστησε όλη την ομάδα, που συνετέλεσε στην μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης. Μουσικούς, μέλη, φίλους, που εργάστηκαν ακούραστα, για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μελωδικό ταξίδι στις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, στα γλέντια μας αλλά και στους αγώνες μας ξεκίνησε με το τραγούδι «Γεννήθηκα» ερμηνευμένο εξαιρετικά   από τον Χρήστο Βεργάκη. Τον συνόδευαν μια υπέροχη παρέα νέων παιδιών που με σεβασμό μελέτησαν και εκτέλεσαν τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη. Ήταν ο Δαμηλάκης Δημήτρης στην λύρα, Μπογιατζής Χρήστος στο μπουζούκι, Φυτράκης Χάρης στην κιθάρα Λευτέρης και Νίκος Τζίτζης στα πλήκτρα και το μπάσο και Μπούλγαρης Μάριος στα ντραμς.

Αναφορά στην ζωή του Ξυλούρη από τα Ανώγια στο Ηράκλειο και από κει στην Αθήνα, στις συνεργασίες του με τον Μαρκόπουλο , τον Ξαρχάκο , την Καρέζη και τον Καζάκο έως την μέρα του προώρου χαμού του έκανε με λόγο γλαφυρό, γεμάτο εικόνες  και συναισθήματα ο κ. Πετειναράκης Γιώργος. Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης μας μετέφερε το κλίμα των χρόνων που σαν πρωτοεμφανιζόμενος λυράρης ο Νίκος Ξυλούρης έπαιζε στους γάμους και   στα πανηγύρια στην Κρήτη. Μια από τις συγκλονιστικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν το σημείο που αναφερόταν στην αγάπη του Νίκου Ξυλούρη για το ριζίτικο τραγούδι. Η δωρική φωνή του Γιάννη Κονταξάκη βγαλμένη λες μέσα από την ιστορία του κρητικού τραγουδιού περπατώντας τους δρόμους του Βυζαντίου μας μετέφερε στις βουνοκορφές του Ψηλορείτη στις κρητικές μαδάρες με το ριζίτικο «Σε ψηλό βουνό». Τον πλαισίωναν ο Βεργάκης Μανώλης και ο Γιώργος Ορφανάκης.

 

Ακούσθηκαν πολλά τραγούδια, όπως το «Πότε θα κάμει ξαστεριά», «Φιλεντέμ», «Ερωτόκριτος», «Χίλια μύρια κύματα» και άλλα….

Κανείς δεν ήθελε να τελειώσει η βραδιά…Τελευταίος ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Βρεττάκος ανέβηκε στο βήμα  για να ευχαριστήσει την Ένωση για το σοβαρό πολιτιστικό έργο που συντελεί για τους δημότες και να χαιρετήσει έναν- έναν τους συντελεστές.

Συντελεστές: Αφηγητής Πετειναράκης Γιώργος

Μουσικοί: Χρήστος Βεργάκης τραγούδι -λαούτο ,Δαμηλάκης Δημήτρης λύρα, Μπογιατζής Χρήστος μπουζούκι. Φυτράκης χάρης κιθάρα, Μπούλγαρης Μάριος ντραμς, Λευτέρης και Νίκος Τζίτζης πλήκτρα και μπάσο.

Ριζίτικο: Κονταξάκης Γιάννης

Κείμενα: Κούνη Φανή

Καλλιτεχνική επιμέλεια-βίντεο –φωτισμός: Νίκος Σταγάκης , Γιώργος Σμυρνιωτάκης, Κοκορομύτης Τρύφωνας

Χοροδιδάσκαλοι: Μαντή Μαρία, Κώστας Κλαουράκης

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν : Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Βρεττάκος, η βουλευτής Β’ Πειραιά της Ένωσης Κεντρώων κ. Μεγαλοοικονόμου, η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Συράκου, ο αντιδήμαρχος Δραπετσώνας κ. Δασκαλάκης, ο πρώην αντιπεριφεριαρχης Αττικής κ. Αθανασιάδης, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λάλος Κανέλος, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημ. κίνησης Αναγέννηση κ. Ζούπης, από τον Σύλλογο Κρητών Άνω Καστελλιανών « Η Πρίανσος» ο κ. Σμυρνιωτάκης  η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών κ. Γρυπαίου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιά Κερατσινίου –Δραπετσώνας κ. Ανδρονικίδης, ο έφορος του Πολιτιστικού συλλόγου «Θυμαιτάδαι» κ. Καλαμάρας, από τον εξωραϊστικό Σύλλογο  Αγίου Μηνά η κ. Κώστογλου Μαρία, ο γραμματέας της Τ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βαρβαντάκης, η Ραδιοφωνική Παραγωγός στον σταθμό LyraFm κ. Μίνα Δαμίγου, ο δάσκαλος  παραδοσιακής Κρητικής μουσικής κ. Άστρινός Ζαχαριουδάκης, και πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Σταγάκης.

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *