Μικρά μυστικά για παραδοσιακά γεμιστά

Τα γεμιστά. Δεν λείπουν σχεδόν από κανένα ελληνικό τραπέζι το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στην Κρήτη. Ωστόσο, γεμιστά από γεμιστά διαφέρουν. Άλλα τα γεμιστά της γιαγιάς πριν μισό αιώνα στην Κρήτη, άλλα τα σημερινά…

Εν αρχή είναι η ποιότητα των υλικών, που χρησιμοποιούμε. Τα παλιότερα χρόνια άλλη γεύση είχε η ντομάτα, το κολοκυθάκι, η πιπεριά, που έπαιρνες κατ’ ευθείαν από το περβόλι ή το μποστάνι σου κι άλλο οι ντομάτες και τα κολοκυθάκια, που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και στις “Λαϊκές”. Τυχεροί όσοι έχουν ακόμη σήμερα πρόσβαση σε παραδοσιακό περβόλι .

Το πρώτο, λοιπόν, που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι τα υλικά. Ακόμη και το ρύζι. Από εκεί και πέρα πολλά μικρά παραδοσιακά μυστικά, μπορούν να συντελέσουν σε καλύτερη γεύση και πιο νόστιμο φάγωμα.

Πέρα από το μάραθο, το δυόσμο, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, στην δημιουργία της γέμισης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το αδειασμένο εσωτερικό υλικό της ντομάτας, του κολοκυθιού, της μελιτζάνας, ακόμη και της πατάτας, αφού το ψιλοκόψουμε ή το αλέσουμε στο μπλέντερ.

Στη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένη κεφαλογραβιέρα, ενώ μπορούμε, επίσης, μετά τη γέμιση να βάλουμε πάνω σε κάθε ντομάτα, πιπεριά, κολοκύθι, μια μικρή κουταλιά στάκας, που θα προσδώσει μια γενικότερη ξεχωριστή γεύση στο περιεχόμενο του ταψιού.

Στο τέλος , αν θέλουμε, μπορούμε να καλύψουμε τα κενά στο ταψί, με ντολμαδάκια από αμπελόφυλλα ή κολοκυθανθούς, ενώ καλό θα είναι να ρίξουμε λίγο ακόμη λάδι πάνω στα γεμιστά πριν τα σπρώξουμε στο φούρνο.

Φυσικά τα γεμιστά γίνονται καλύτερα, αν τα ψήσουμε στον ξυλόφουρνο. Θα πάρουν άλλη γεύση από εκείνη στο ηλεκτρικό φούρνο της κουζίνας μας.

Σε ποιες αναλογίες χρησιμοποιούμε τα υλικά:

  • 5-6 ντομάτες
  • 2-3 κολοκυθάκια
  • 2-3 πιπεριές
  • 2-3 μελιτζάνες
  • 2-3 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Δυόσμος, μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1/2 κιλό ρύζι ή μισό-μισό με πλιγούρι
  • 1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα

(Η φωτογραφία είναι από το olivemagazine.gr)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top