Μικρά μυστικά για μια γεμάτη νοστιμιά σαλάτα!

Τι θα λέγατε για μια σαλάτα γεμάτη κρητική παραδοσιακή  νοστιμιά πάνω στο τραπέζι σας; Πάντως, δεν είναι κάτι το δύσκολο, χρησιμοποιώντας σαν βασικά υλικά ντομάτα και αγγουράκι. Αρκεί να γνωρίζετε κάποια μικρά μυστικά, που μπορούν να κάνουν τη σαλάτα ξεχωριστή για σας και τους φίλους σας.

“Κατ’ αρχήν  βάση για μια νόστιμη σαλάτα είναι τα καλά υλικά, τα φρέσκα και νόστιμα από μόνα τους. Χωρίς καλά υλικά όσο κι αν προσπαθήσουμε θα αποτύχουμε”, λέει η Μαρία Αλυγιζάκη από το κατάστημα με κρητικά παραδοσιακά προϊόντα του Μιχάλη Αλυγιζάκη , στην Καλλιθέα. Προσθέτει: “Από εκεί και πέρα το ελαιόλαδο και το ξύδι παίζουν σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερα το ξύδι θα πρέπει να είναι εκείνο το παραδοσιακό κρασόξυδο, που από μόνο του είναι ορεκτικό. Παλιά στην Κρήτη, επειδή δεν υπήρχαν μίξερ, έβαζαν ελαιόλαδο και ξύδι, τρία προς ένα,  σ’ ένα μπουκάλι, τα ανακάτευαν πολλές φορές κι έφτιαχναν ένα δυνατό μείγμα, το περίφημο λαδόξυδο και μ’ αυτό περιέχυναν την σαλάτα”.

Συνεχίζει η Μαρία Αλυγιζάκη:

“Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να χρησιμοποιούμε στη σαλάτα μας φυσικό χοντρό αλάτι, που λιώνει αμέσως με το πρώτο ανακάτεμα, κι όχι το βιομηχανοποιημένο. Το φυσικό χοντρό θαλασσινό αλάτι δίδει μια άλλη νοστιμιά στη σαλάτα. Ξεκινάμε, λοιπόν, τοποθετώντας πρώτα στο πιάτο  ή στην πιατέλα μας κομμένο κριθαρένιο παξιμάδι ή μπουκιές, κόβουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα και το αγγουράκι, γλιστρίδα, επίσης,που έβαζαν σχεδόν πάντα τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη, κρεμμύδι, ιδιαίτερα τα φρέσκα χλωρά κρεμμυδάκια, αν υπάρχουν, ανάλογα με την εποχή, δυόσμο, αν θέλουμε, κι άλλα μυρωδικά, όπως βασιλικό, που αφθονεί τα καλοκαίρια, πιπεριά, ελιές, αλλά και βραστή πατάτα, που δένει εξαιρετικά με το ξύδι. Προς το τέλος κι αφού έχουμε βάλει όλα τα υλικά, μπορούμε να κάνουμε και τούτο: Τρίβουμε επιπλέον μια ντομάτα πάνω στην σαλάτα μας κι ανακατέβουμε για τελευταία φορά, για να  μουσκέψουν και να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις απ’ όλα τα υλικά”.

Σημειώνεται, ότι τα παλιά χρόνια στην Κρήτη σε σπάνιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν λεμόνι αντί για ξύδι στις σαλάτες. Μάλιστα το ξύδι το αποκαλούσαν “γλυκάδι”, γιατί γλύκαινε το περιεχόμενο της σαλάτας και προσέδιδε την ιδιαίτερη νοστιμιά, προπαντός αν είχε κανείς και ζεστό ψωμί, μόλις βγαλμένο από τον ξυλόφουρνο , για να το βουτήξει στο λαδόξυδο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top