Πανεπιστήμιο Κρήτης: Γιορτή για τα 40 χρόνια

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Καρακάση και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής Γιώργο Βλατάκη

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έκλεισε 40 χρόνια ζωής και το γεγονός γιορτάσθηκε και στην Αθήνα, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο. Συμπέρασμα: Η Κρήτη μπορεί να καμαρώνει για το πανεπιστήμιό της.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην αντιπρύτανης Ιωάννης Πυργιωτάκης, που είναι και ο συγγραφέας του επετειακού τόμου, που παρουσιάσθηκε από τον ίδιο στο Πολεμικό Μουσείο.

“Μέχρι τώρα, στα 40 χρόνια, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν αποφοιτήσει περίπου 30.000 πτυχιούχοι από τους οποίους περίπου οι 20.000 γυναίκες”, είπε ο Ιωάννης Πυργιωτάκης. Για να συμπληρώσει χαριτολογώντας: “Αντιλαμβάνεστε εμείς οι άνδρες πόσο πρέπει να προασπαθήσουμε, για να υπάρξει εξίσωση των δύο φύλων”.

Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγκαταλέγεται στα 2-3 καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και στα 200 καλύτερα της Ευρώπης. ” Κι είναι μόνο 40 ετών”, υπογράμμισε ο κεντρικός ομιλητής,συμπληρώνοντας “όταν στην Ευρώπη υπάρχουν πανεπιστήμια ηλικίας 1000 ετών”!

Πρώτη φορά έγινε λόγος για την ίδρυση πανεπιστημίου στην Κρήτη το 1930, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, για να ακολουθήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Τωμαδάκης το 1944, που έκπόνησε, μάλιστα, και σχέδιο για την ίδρυσή του. Αργότερα το 1961 το θέμα επανήλθε πιο δραστικά, στο 1ο Κρητολογικό Συνέδριο, καθώς και το 1963, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, σε προεκλογική  συγκέντρωση στην Κρήτη, είχε αναφερθεί στην ίδρυση  Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το θέμα απόκτησε άλλη δυναμική επί Δικτατορίας, όταν στις 27 Σεπτεμβρίου 1973, μετά από προσπάθειες του Στυλιανού Παττακού και του Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, αποφασίστηκε η ίδρυση των πανεπιστημίων Θράκης και Κρήτης.

‘Εφυγε η Δικτατορία, ανέλαβε υπουργός Παιδείας ο Παναγιώτης Ζέπος, που άφησε το θέμα να βαλτώσει. Κι ενώ τα πράγματα είχαν αδρανήσει, δεν προχωρούσαν, ήλθε το 1977 ο Γεώργιος Ράλλης, ως υπουργός Παιδείας, “αποφασιστικός και αποφασισμένος”, οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ιωάννης Πυργιωτάκης, και ιδρύθηκαν οι δύο πρώτες σχολές, της Φιλοσοφικής στο Ρέθυμνο και της Ιατρικής στο Ηράκλειο.

Τότε ήταν, που ο Δήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Καρέλλης είχε πει : “Καλύτερα πανεπιστήμιο μοιρασμένο και μονοιασμένη η Κρήτη, παρά πανεπιστήμιο ενιαίο σε μια πόλη και διχασμένη η Κρήτη”, δεδομένου, ότι υπήρχε πρόβλημα για το σε ποια πόλη θα εγκατασταθεί το πανεπιστήμιο.

Τότε, όμως, το Νοέμβριο του 1977, ούτε κτίρια υπήρχαν, ούτε αίθουσες διδασκαλίας, μόνο ενθουσιασμός και όρεξη για δουλειά. Προσθέτοντας ο Ιωάννης Πυργιωτάκης: “Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε εκ του τίποτα”.

Κάτι ακόμη, που επισήμανε ο κεντρικός ομιλητής κι έκανε αίσθηση: “Ο Γεώργιος Ράλλης, που έδωσε την τελική λύση το 1977 για το ξεκίνημα του πανεπιστημίου, το 1981, που κατέβηκε στην Κρήτη, αποδοκιμάστηκε!…”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top