Κρητική συνταγή για κρεμμυδοκαλίτσουνα!

(Φωτογραφία: cretangastronomy.gr)

Είναι εύκολο να φτιάξετε κρεμμυδοκαλίτσουνα. Λίγα τα υλικά, που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά πολλή η νοστιμιά τους. Σ’ ένα τραπέζι με φίλους μπορούν ν’ αποτελέσουν κάτι το ξεχωριστό.

Κρεμμυδοκαλίτσουνα ή κρομμυδοκαλίτσουνα, όπως λέγονται στην Κρήτη. Κατ΄αρχήν ένα μικρό μυστικό: Κατά προτίμηση τα κρεμμύδια νάναι λευκά.

Τί κάνουμε; Θέλουμε να φτιάξουμε περίπου 15 καλιτσούνια. Για τη γέμιση τα υλικά είναι: Μισό κιλό κρεμμύδια, 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, δυόσμος και προαιρετικά 100-150 γραμμάρια ξινομυζήθρα.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα περνάμε με λίγο νερό στο τρυπητό για να φύγει η έντονη σπιρτάδα τους. Στη συνέχεια: Βάζουμε στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι τις φέτες, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι. Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια χαμηλώνουμε τη φωτιά και λίγο πριν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τον δυόσμο. Αφήνουμε σκεπασμένη με το καπάκι την κατσαρόλα ή το τηγάνι κι όταν κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε, αν θέλουμε και την ξινομυζήθρα. Αυτή είναι η γέμιση.

Για το ζυμάρι χρησιμοποιούμε το απαραίτητο αλεύρι, λίγο λάδι, λίγη τσικουδιά και αλάτι. Φτιάχνουμε τη ζύμη και στη συνέχεια στρογγυλά φύλλα, μήκους-πλάτους 8-10 εκατοστών. Τοποθετούμε τη γέμιση στο  κέντρο, διπλώνουμε  και τα καλιτσούνια μας σε σχήμα μισοφέγγαρου είναι έτοιμα.

Σε μπόλικο λάδι στο τηγάνι ψήνουμε τα κρεμμυδοκαλίτσουνα, μέχρι να ροδίσουν.

Μαρία Αλυγιζάκη – Κρητικά προϊόντα “Η Κρήτη” (Καλλιθέα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top