Πώς να φτιάξετε πετιμέζι από σταφύλια

Αν δεν έχετε μούστο και θέλετε να φτιάξετε πετιμέζι, τι κάνετε; Προμηθεύεστε 5-6 κιλά σταφύλια από την Λαϊκή ή απ’ ευθείας από κάποιο παραγωγό ή φίλο αμπελουργό, τα βάζετε σε αποχυμωτή και βγάζετε τον χυμό-μούστο.

Αυτό το μούστο ρίχνετε στην κατσαρόλα, καθώς και τρεις κουταλιές σταχτη, περικλεισμένες σε τουλπάνι. Βράζετε για 15 λεπτά και ξαφρίζετε συνεχώς  στην επιφάνεια του μούστου.

Σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε τον μούστο να κρυώσει και μετά τον στραγγίζετε, για να απελευθερωθεί από κάθε τι περιττό, που μπορεί να έχει προκύψει από την διαδικασία αποχύμωσης.

Στη συνέχεια τα πράγματα είναι πιο απλά. Βάζετε και πάλι την κατσαρόλα με τον ξαφρισμένο και καθαρό μούστο στη φωτιά και τον αφήνετε μέχρι να πυκνώσει και να γίνει πετιμέζι. Όχι, πάντως, υπερβολικό βράσιμο γιατί θα πικρίσει.

Το πετιμέζι, που θα βγάλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πολλές χρήσεις, όπως στους τηγανίτες, αντί για μέλι΄ή ζάχαρη, στο γιαούρτι αντί για μέλι, ακόμη και σε πράσινες σαλάτες σε συνδυασμό με το παραδοσιακό κρητικό κρασόξυδο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Το πετιμέζι τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη, που δεν υπήρχε ζάχαρη ή έλλειπε το μέλι από το σπίτι, ήταν σχεδόν σαν γλυκαντικό καθημερινής χρήσης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top