Πώς να φτιάξετε κρητικά μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα. Η εποχή τους. Κι αλήθεια, πώς έφτιαχναν μουστοκούλουρα τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη; Σας παραθέτουμε τη συνταγή της Κισαμίτισσας Μαρίας Αλυγιζάκη από το κατάστημα με κρητικά προϊόντα στην Καλλιθέα (Τηλ. 2109517390).

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ποτήρι του νερού μούστος
  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό
  • 5 κουταλιές πετιμέζι (προαιρετικά)
  • 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα υγρά στοιχεία, δηλαδή, τον μούστο , το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού (μαζί και την ζάχαρη, αν θέλουμε, αλλά καλά διαλυμένη), τα χτυπάμε στο μίξερ.

Παράλληλα μέσα σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, την σόδα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ.

Όλα αυτά τ’ ανακατεύουμε, αφού προσθέσουμε και το μείγμα – χυλό, που φτιάξαμε στο μίξερ, ετοιμάζοντας έτσι το ζυμάρι.

Στη συνέχεια, είμαστε πλέον έτοιμοι για να αρχίσουμε να πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και να τα τοποθετούμε ένα – ένα στο ταψί μας, μέσα στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Σημείωση: Αν δεν βρούμε εύκολα μούστο, μπορούμε να φτιάξουμε, χρησιμοποιώντας πετιμέζι με νερό, σε αναλογία ένα πετιμέζι, τρία νερό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top