ΑΠΟΨΕΙΣ

Πριν 83 χρόνια στη γιορτή του Βενιζέλου…

Πώς γιόρταζαν στη Χαλέπα, στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, την ημέρα του Αγίου Ελευθερίου και ημέρα της ονομαστικής εορτής του Εθνάρχη;

Ο Αντώνης Μακατούνης, επί σειρά ετών έφορος του Μουσείου Βενιζέλου στην Αθήνα, το 1934 ξεκίνησε για τα Χανιά, ειδικά για την ονομαστική γιορτή του Βενιζέλου, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου του 1934. Πριν 30 χρόνια ο Αντώνης Μακατούνης μίλησε στα «Κρητικά Επίκαιρα»  και στην Αγγελική Αρβανιτάκη γι΄αυτή την εμπειρία του.

«Εκείνη την ημέρα η ατμόσφαιρα στο σπίτι του Βενιζέλου, στη Χαλέπα, ήταν ιδιαίτερα εορταστική. Κι αυτό τόβλεπες καθώς πλησίαζες αυτό το σπίτι. Ο κόσμος ερχόταν για ευχές και μέσα στο σπίτι υπήρχε ένας μεγάλος πάγκος με εκατοντάδες ποτήρια από την μια πλευρά κι από την άλλη. Από τη μια πλευρά υπήρχαν ποτήρια για τσικουδιά κι από την ποτήρια για κονιάκ.Υπήρχαν άφθονα γλυκίσματα. Χιλιάδες λαού έμπαιναν από τη είσοδο, έπαιρνε ο καθένας το ποτήρι του, έδινε τις ευχές του στον  Πρόεδρο κι έβγαινε από την άλλη πόρτα.. Ήταν εκεί και πολλά σωματεία με λάβαρα.Είχαν φέρει, μάλιστα, και μια τεράστια τούρτα, που είχε ανάγλυφη την Κρήτη, με τέσσερις πύργους και στον κάθε πύργο ένα τηλεβόλο. Με σοκολατένια γράμματα πάνω στην τούρτα διάβαζες: «Να ζήσεις χίλια χρόνια. Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Χανίων».Ο Βενιζέλος, όταν την είδε συγκινήθηκε και είπε:» Μα αυτό είναι καλλιτέχνημα, μην το χαλάσετε».

Συνεχίζει ο Αντώνης Μακατούνης: » Το απόγευμα στην πλατεία συγκεντρώθηκαν, επίσης χιλιάδες λαού,όχι μόνο από τα Xανιά, αλλά από ολόκληρη την Κρήτη και μίλησε ο στρατηγός Τζανακάκης. Την εποχή αυτή θυμάμαι τη Δευτέρα δεν έβγαιναν εφημερίδες. Όμως τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 1934 κυκλοφόρησε ο «Παρατηρητής Χανίων», που είχε διευθυντή τον Εμμανουήλ Μπακλατζή, και δημοσίευσε  την ομιλία του Τζανακάκη και άλλα γύρω από την ονομαστική εορτή του Βενιζέλου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *