αποδρασεις

Tο πιο πολύχρωμο χωριό της Ελλάδας οι Αρχάνες

Oι αρχαιολόγοι έχουν χαρακτηρίσει τις Αρχάνες «Βερσαλίες της Κνωσού», αφού η τοποθεσία της και ο πολιτισμός της ήδη από τα μινωικά χρόνια την έκαναν σημείο αναφοράς της Κρήτης. Η ζωή είναι αδιάλειπτα παρούσα εδώ, πάνω από 3.000 χρόνια. Οι Αρχάνες είναι οι άνθρωποί της, η εύφορη γη, το βουνό του Δία που προβάλλει πάνω από την απλωμένη κωμόπολη, τα αρχαιολογικά ευρήματα του Γιάννη και της Έφης Σακελλαράκη και φυσικά η ομορφιά του. Χρώματα, νοικοκυρεμένες αυλές, εργατικοί άνθρωποι, ζωντάνια.

Αυτά χαρακτηρίζουν την κωμόπολη των πέντε χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται 15 χλμ. νότια του Ηρακλείου. Παρά το γεγονός ότι οι Αρχάνες είναι τόσο κοντά στο Ηράκλειο, έχουν διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού τον αισθητικό τους χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε αντίθεση με τα χωριά που ερημώνουν, στις Αρχάνες ο πληθυσμός αυξάνεται.

Ένας από τους ανθρώπους που διάλεξαν τις Αρχάνες για να ζουν και να δημιουργούν είναι ο γλύπτης Μανόλης Τζομπανάκης. Μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη Ρώμη και στην κωμόπολη του Ηρακλείου, και αποκαλύπτει πως σύντομα σκοπεύει να βγάλει τη Ρώμη από τον χάρτη της ζωής του και να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ.

«Έπειτα από τόσα μέρη και τόσους τόπους που γυρίσαμε και γνωρίσαμε η γυναίκα μου (σ. Αριστέα Κριτσωτάκη, καθηγήτρια Χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης) κι εγώ, το πιο ενδιαφέρον μέρος του κόσμου για μας είναι οι Αρχάνες και θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα. Είναι το πιο ήρεμο και καλοστημένο μέρος, με μακραίωνη ιστορία, άκρως ενδιαφέρον τοπίο και πανέμορφα ηλιοβασιλέματα», λέει ο γλύπτης. «Εκτιμώ τους Αρχανιώτες και τους θαυμάζω. Χαρακτηρίζονται από εργατικότητα κι αυτό είναι η βάση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο κοινωνιολόγος Νίκος Δρακάκης επισημαίνει σχετικά: «Οι άνθρωποι εδώ είναι προοδευτικοί -η στάση, η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής τους διαφέρουν από των περισσοτέρων. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ο Αρχανιώτης δεν επένδυσε στο μαγαζάκι, αλλά στη γη. Κι αυτό δεν σημαίνει μόνο εργασία στα χωράφια, αλλά έναν άλλο πολιτισμό. Επίσης, οι κάτοικοι δεν επένδυσαν ποτέ στα κομματικά ρουσφέτια, αλλά σε μια υγιή σχέση με τους πολιτικούς θεσμούς».

Πηγή: daynight.com.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *