Καμπαναριό – μνημείο στην Κίσαμο έγινε… μπάζα!

Απίστευτο κι όμως αληθινό… Ένα παλιό πέτρινο καμπαναριό στο χωριό Παλιά Ρούματα Κισάμου, πενταόροφο, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ύψους 22 μέτρων, πολύ παλιό, ίσως αρκετών αιώνων, δεν υπάρχει πια. Κάποιοι το γκρέμισαν, για να μεγαλώσει, λέει, η πλατεία του χωριού…

Το περιγράφει πολύ παραστατικά στο πρόσφατο βιβλίο του “Παλιά πέτρινα καμπαναριά της Κρήτης” ο Μάνώλης Πιπεράκης – Μαστρομανώλης.

Γράφει χαρακτηριστικά:

“Παλιά Ρούματα-Μαρτυρίες κατοίκων.Το καμπαναριό το έδεσαν με μια τριχιά, πάχους ενός μπράτσου (χέρι ανδρός) και το τραβούσαν με την μπουλντόζα κι έσπασε δύο φορές η τριχιά. Το καταστροφικό έργο των ανθρώπων τίποτα δεν το σταματά. Γκρεμίστηκε αυτό το ανεπανάληπτο έργο για να μεγαλώσει η πλατεία του χωριού…”

Σημειώνεται, ότι αυτό το πραγματικά ανεπανάληπτο καμπαναριό, από τα ωραιότερα στην Κρήτη, στην βάση του έφερε θολωτή γέφυρα-στοά, μέσα από την οποία περνούσαν οι πιστοί, για να μπουν στην εκκλησία.

Το γκρέμισμα του καμπαναριού – μνημείου έγινε την περίοδο της δικτατορίας και για την εκκλησία δημιουργήθηκε άλλο τσιμεντένιο καμπαναριό, που, όπως λέει ο Μανώλης Πιπεράκης είναι “η μέρα με τη νύχτα” με το προηγούμενο, ιδιαίτερα για εκείνους, που είχαν προλάβει να δούν το παλιό….

(Το βιβλίο “Παλιά πέτρινα καμπαναριά της Κρήτης” κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις MYSTIS” , τηλ. 2810226518)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top