2018: Πολιτιστικό Έτος Βιτσέντζου Κορνάρου

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ορίστηκε το 2018, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ), αποφάσισε ομόφωνα να ανακηρυχθεί το 2018 ως Πολιτιστικό Έτος Βιτσέντζου Κορνάρου.

Ο ποιητής του “Ερωτόκριτου”, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών, όχι μόνο στην Ελλάδα, γεννήθηκε κι έγραψε στη Σητεία, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στο τέλος του ποιητικού του αριστουργήματος.

Ήταν ο μικρότερος γιος του Ιάκωβου Κορνάρου, γεννημένος στο χωριό Τραπεζόντα στις 26 Μαρτίου 1553 κι έμεινε στην περιοχή της Σητείας ως το 1587-1590, δηλαδή μέχρι τα 35 του χρόνια

Λίγο πριν το 1590 εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, κοντά στον αδελφό του Ανδρέα, που ήταν ιδρυτής της Ακαδημίας Stravaganti, ενός συλλόγου λογίων.

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος παντρεύτηκε την Μαριέττα Zeno και συμμετείχε ενεργά στην δημόσια ζωή του Χάνδακα, ενώ κατά την διάρκεια της φοβερής πανούκλας των ετών 1591-1593 ανέλαβε καθήκοντα υγειονομικού επόπτη στην πόλη.

‘Εφυγε από τη ζωή μετά τις 12 Αυγούστου 1613 και πριν τις 24 Απριλίου 1614 και θάφτηκε στο Μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου.

Οι γονείς του Ιάκωβος Κορνάρος και Ζαμπέτα (Ελισάβετ), που το γαμήλιο συμβόλαιό τους συντάχθηκε στην Σφάκα της Σητείας, έχουν θαφτεί στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στο Ξώπορτο (προάστιο) της Σητείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top