Ο Πλάτανος του Καζαντζάκη στο Κράσι

Σήμα κατατεθέν του χωριού Κράσι Ηρακλείου είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, που μάλιστα έχει κηρυχθεί “Μνημείο της Φύσης” με προεδρικό διάταγμα.

Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και κάτω από την σκιά του έγραφε και διάβαζε τα καλοκαίρια ο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ εκεί στην εξαίσια καλοκαιρινή δροσιά του έχουν γίνει πολλές φιλολογικές συζητήσεις από την παρέα του Νίκου Καζαντζάκη, που αποτελούσαν ο Μάρκος Αυγέρης, ο Κώστας Βάρναλης, μέλη της ιστορικής Οικογένειας Αλεξίου και άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων.

Στο Κράσι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 595 μέτρων, υπάγεται στον Δήμο Χερσονήσου και απέχει 46 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, έγιναν και το φετινό καλοκαίρι εκδηλώσεις με τίτλο “Κράσι: Τοπίο έμπνευσης και αειφορίας” από τον Σύλλογο Απανταχού Κρασανών και Φίλων”. Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος τονίζει:

“Με την πεποίθηση   ότι  αληθινή ανάπτυξη  δεν υπάρχει εκεί όπου απουσιάζει  η Φύση  η  ιστορία, ο πολιτισμός, ο  Σύλλογος  ‘’Απανταχού  Κρασανών  και Φίλων’’, από τη στιγμή ίδρυσής του  έθεσε, ως στόχο  την ανάδειξη και την προβολή του σπουδαίου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος  του τόπου μας.

Στο νέο αιώνα,  ο χώρος  το έδαφος, τα πολιτιστικά τοπία  φυσικό -ιστορικό -αγροτικό -βιομηχανικό, αποτελούν εκείνα τα δυναμικά στοιχεία που επαναπροτείνονται ως νέες αξίες, όπως μαρτυρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανάπτυξης  και προστατεύονται από Διεθνείς Οργανισμούς και Συνθήκες. Ήδη από το 2000 με τη Συνθήκη της Φλωρεντίας  για το τοπίο, έχει ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για τον πολιτισμό, ως κυρίαρχο  πρότυπο  μιας αληθινά αειφόρου ανάπτυξης, ως πηγή   χειροπιαστού πλούτου και αειφορίας.

Βέβαια, ο φυσικός και μνημειακός πλούτος της χώρας μας από μόνος του  δεν αρκούν για  ν’ αναβαθμίσουν  την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ευημερία της κοινωνίας Χρειάζεται η σύγχρονη παρέμβαση της κοινωνίας  και των Θεσμών της.

Στο πλαίσιο των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων  «Πλατάνια»    που πραγματοποιούμε στο Κράσι Πεδιάδος, (ν. Ηρακλείου – Δήμος Χερσονήσου)  με στόχο την ευαισθητοποίηση   της κοινής γνώμης γύρω από θέματα που σχετίζονται  με το “άνοιγμα ” της κοινωνίας σε νέες προκλήσεις και προοπτικές  ενδογενούς, βιώσιμης  ανάπτυξης, σε μια πολύπαθη περιοχή όπως η ανατολική Κρήτη”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top