ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Οι Αποκορωνιώτες και φέτος στη Σιάτιστα

Γράφει ο Γιώργος Γιακουμινάκης.

Στις 2 Νοεμβρίου 2017  ένα πλήρες πούλμαν εκδρομείς, Αποκορωνιώτες και φίλοι του Αποκόρωνα , με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αποκορώνου Χανίων κ. Γιάννη Τερεζάκη, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδρομής, τον πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γιώργο Μαριδάκη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φρεδιανών Αττικής «Η Ευαγγελίστρια»  κ. Μανώλη Ι. Μακριδάκη, πραγματοποιήσαμε εκδρομή στη Σιάτιστα Κοζάνης για να συμμετάσχουμε στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις της 105ης  επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό που εφέτος τίμησε με την παρουσία του ο εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Το βράδυ στη σάλα του ξενοδοχείου «Αρχοντικό» όπου καταλύσαμε, είχαμε συνεστίαση με την παρουσία αρκετών μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης, με τους οποίους διατηρούμε φιλίες και συνεργασία, ενώ μας διασκέδαζε   το πολύ καλό λαϊκό συγκρότημα του  κ. Αποστόλη Αποστολόπουλου, μέλους του Συλλόγου Βοϊοτών.

Την επόμενη το πρωί (3-11-2017)  μετά από μια διαδρομή ανάμεσα σε τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους  και αφού σταματήσαμε για λίγο να θαυμάσουμε κάποια σπουδαία παλαιά τοξωτά γεφύρια της περιοχής Γρεβενών, όπως το πεντάτοξο του Σπανού, το γιοφύρι του Ζιάκα ή τουρκογέφυρο, το γιοφύρι της Πορτίτσας (Σπηλαίου) επισκεφθήκαμε το μοναδικό  μουσείο φυσικής ιστορίας (Παλαιοντολογικό) της Μηλιάς Γρεβενών όπου εκτίθενται  σπάνια ευρήματα  σκελετών προϊστορικών ζώων μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι χαυλιοδόντων ελέφαντα, μήκους τεσσάρων μέτρων και τριάντα εννέα εκατοστών (4,39), των μεγαλύτερων σε μήκος που έχουν βρεθεί ποτέ στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του βιβλίου των ρεκόρ γκίνες.

Συνεχίσαμε για το χωριό Σπήλαιο Γρεβενών όπου επισκεφθήκαμε το παλαιό Βυζαντινό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την εικόνα της Παναγίας της Ορθοκρατούσας.  Το μεσημέρι δοκιμάσαμε την εξαιρετική κουζίνα παραδοσιακής ταβέρνας με ντόπια κρεατικά που μας θύμισαν αρώματα και γεύσεις άλλων εποχών και στη συνέχεια  επιστρέψαμε στη Σιάτιστα.

Φθάνοντας ανεβήκαμε όλοι μαζί  στο λόφο όπου έγινε η φονική μάχη που έκρινε την λευτεριά της πόλης από τους Τούρκους στις 4-11-1912. Μετά τον αρχιερατικό εσπερινό, στο εκεί εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου, χοροστατούτντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων της μάχης, παρουσία του Δημάρχου, αντιπροσώπων τοπικών αρχών και Συλλόγων.

Μετά την εκπλήρωση  και αυτής της υποχρέωσης επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

Αργότερα  μαζευτήκαμε  στη σάλα του ξενοδοχείου μας, όπου είχε ετοιμαστεί η καθιερωμένη πλέον  «Κρητική βραδιά».

Φιλοξενούμενοί μας ο  Δήμαρχος  Βοΐου Κοζάνης κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος και τα μέλη του Δημοτικού και τοπικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοϊοτών  κ. Βαγγέλης Παπαγιώτας, με τα μέλη του Δ.Σ. εκπρόσωποι τοπικών αρχών καθώς και ομάδα είκοσι ατόμων, μελών του τοπικού Συλλόγου Γαβαλοχωριανών Αποκορώνου, που ήλθαν  για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις της Σιάτιστας με επικεφαλής την πρόεδρο κυρία Κατερίνα Μπακατσάκη.

Η εκδήλωση άρχισε με «μουσικά» καλωσορίσματα από τον γνωστό λυράρη Γιάννη Κακουδάκη που είχε έλθει για το σκοπό αυτό στη Σιάτιστα με το συγκρότημά του, ενώ σερβιριζόταν τα εκλεκτά εδέσματα μεταξύ των οποίων το παραδοσιακό κρητικό πιλάφι και άφθονο ντόπιο κρασί. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του πολιτιστικού  Συλλόγου  Φρεδιανών Αττικής «Η Ευαγγελίστρια» κ. Μανώλης Ι. Μακριδάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της βραδιάς αναφέρθηκε περιληπτικά στο ιστορικό των γεγονότων και κάλεσε για σύντομους χαιρετισμό τους :

Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Χανίων κ. Γιάννη Τερεζάκη, Δήμαρχο Βοΐου κ. Δημήτρη Λαμπρόπουλο , Πρόεδρο της ΄Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, Πρόεδρο  της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γιώργο Μαριδάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Γαβαλοχωριανών  κ. Κατερίνα Μπακατσάκη και τέλος τον  Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης κ. Βαγγέλη Παπαγιώτα.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν χοροί από το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας, τα μέλη του οποίου φορώντας τις παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στη συνέχεια άρχισε το γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το πρωί της (4-11-2017) πήγαμε ομαδικά στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου όπου τελέστηκε αρχιερατική δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε  ο Υφυπουργός  Εξωτερικών κ. Αμανατίδης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης,  βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, δήμαρχοι κ.λ.π. επίσημοι.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και  η μεγάλη παρέλαση σχολείων, συλλόγων, στρατιωτικών Τμημάτων κ.λπ.  που ειδικά εφέτος  είχε περισσότερες συμμετοχές  λόγω της παρουσίας του προέδρου της Δημοκρατίας.

Τιμής ένεκεν την παρέλαση άνοιξε το  τμήμα των Κρητών. Προηγούνταν μικρό τμήμα ανδρών και γυναικών της Ομοσπονδίας Αποκορώνου και του Συλλόγου Βοϊοτών που κρατούσε τη μεγάλη σημαία της Παγκρητίου Ενώσεως  και ακολουθούσε το υπόλοιπο τμήμα με τα λάβαρα της Ομοσπονδίας και  Συλλόγων της,  στο οποίο είχαν ενσωματωθεί  ο σημαιοφόρος του Συλλόγου Κισαμιτών Αττικής και  τα μέλη του Συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης. Ήταν ένα σωστά κατανεμημένο σύνολο ανδρών και γυναικών με τις παραδοσιακές ενδυμασίες που εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε.

Μετά το τέλος της παρελάσεως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη συνοδεία των αρχών κατευθύνθηκε στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» όπου ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Βοΐου, ενώ ο Δήμαρχος  Βοΐου Κοζάνης κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος του απένειμε και το χρυσό κλειδί της πόλης της  Σιάτιστας.

Τέλος ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη συνοδεία του πήγε στο Ξενοδοχείο «ΙΒΕΡΙΣ» Σιάτιστας , όπου  δόθηκε  το επίσημο γεύμα και στη συνέχεια αναχώρησε.

Εκ μέρους των Κρητών είχαν προσκληθεί και παρέστησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Αποκορώνου κ. Γιάννης Τερεζάκης μετά της συζύγου του, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκης μετά της συζύγου του, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Γιακουμινάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βαρδής  Μπραουδάκης.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφέρθηκε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κρητικό μαχαίρι με την ανάλογη μαντινάδα-αφιέρωση.

Το βράδυ οι περισσότεροι  μαζευτήκαμε στη σάλα του ξενοδοχείου μας όπου αφού φάγαμε τραγουδήσαμε όλοι  μαζί τραγούδια της παρέας με τη συνοδεία του μπαγλαμά του Γιώργου  Γιακουμινάκη.

΄Ετσι φθάσαμε στη μέρα της αναχώρησης (5-11-2017). Ξεκινήσαμε από τη Σιάτιστα για τη Νεάπολη Κοζάνης. Παρευρεθήκαμε  στην  δοξολογία που τελέστηκε στον Ι.Ν.  του Αγίου Γεωργίου  παρουσία του Δημάρχου κ. Λαμπρόπουλου κ.λπ. αρχών και στη συνέχεια πήγαμε με τη συνοδεία πολύ κόσμου στο μνημείο πεσόντων  του Μακεδονικού αγώνα όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με  ριζίτικο  τραγούδι, σχετικό με την περίσταση, από το Γιώργο Γιακουμινάκη που συγκίνησε  ιδιαίτερα. Κλείνοντας το πρόγραμμα των επισκέψεών μας φθάσαμε  στο  χωριό Πεντάλοφο  όπου τελούνταν οι εκδηλώσεις του «Καστανοπάζαρου», που συμπεριελάμβαναν ψήσιμο και δωρεάν διανομή κάστανων και κρασιού,  πώληση διαφόρων τοπικών προϊόντων όπως κάστανα, μέλι , καρύδια γλυκίσματα κ.λπ. Στο πολιτιστικό μέρος των εκδηλώσεων εκτός των άλλων παρουσιάστηκαν χοροί από τα χορευτικά  διαφόρων  Συλλόγων και βέβαια από το χορευτικό της Ομοσπονδίας μας. Μετά το γεύμα, που μας προσφέρθηκε από το Δήμο, αναχωρήσαμε επιστρέφοντας στην Αθήνα πλημμυρισμένοι με πλούσιες εικόνες και εμπειρίες.

Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Βοΐου και τους συνεργάτες του καθώς και τον Πρόεδρο με τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου Βοϊοτών  που άνοιξαν για μια ακόμη φορά την αγκαλιά τους και μας γέμισαν με την αγάπη τους συνεχίζοντας την εικοσαετή παράδοση φιλίας και συνεργασίας μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *