Ανοίγει ξανά η οικία – μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Χαλέπα Χανίων, που θα λειτουργήσει  πλέον και σαν μουσείο.

Το έργο αποκατάστασης ξεκίνησε το 2012 και διενεργήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας, η “στέγη ζωής” του μεγάλου πολιτικού. Θα είναι ανοικτό από Τετάρτη 24 Ιουνίου, με ώρες λειτουργίας μέχρι 30 Σεπτεμβρίου: Δευτέρα- Παρασκευή 10.30-13.30 και 18.30-21.00, Σάββατο 10.30-13.30.

Τα πιο ιστορικά εκθέματα που μπορεί να δει κανείς σ’ αυτό το μουσείο είναι τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, οι πένες με τις οποίες υπέγραψε τις συνθήκες των Σεβρών (1820) και της Λοζάνης (1923 ) και τα αυθεντικά κείμενα τους, τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στη Γαλλία το 1920, το αυτοκίνητο Packard (μοντέλο 1920) στο οποίο επέβαινε κατά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του στη λεωφόρο Κηφισίας το 1933, που φέρει και σημάδια από 66 σφαίρες, ένα πανομοιότυπο όχημα προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια εικόνα για την κατάσταση του οχήματος πριν την απόπειρα, το περίστροφο που χρησιμοποίησε ως επαναστάτης στην Κρήτη, καθώς και δυο σπάνια γραμμόφωνα με δίσκους 78 στροφών που περιλαμβάνουν ηχογραφημένες ομιλίες του.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top