Από το 1962 Πάσχα στη Γαύδο

Πώς είναι αλήθεια το Πάσχα στη Γαύδο, στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, αλλά και στο μοναδικό νησί, γύρω από την Κρήτη, που κατοικείται; Πάντως εδώ και 53 χρόνια οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού ,αλλά και οι λιγοστοί “ξένοι”, Έλληνες και αλλοδαποί, κάνουν Πάσχα με τον 73χρονο σήμερα παπά Μανώλη Μπικογιαννάκη, έναν από τους μακροβιότερους κληρικούς της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, όπου υπάγεται.

“Κεντρικό σημείο κάθε χρόνο του εορτασμού του Πάσχα είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται στο χωριό Καστρί στο κέντρο της Γαύδου. Οι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 55, από τους οποίους οι 40 ηλικιωμένοι. Εκεί, λοιπόν, στο Καστρί συγκεντρώνονται τόσο την Μεγάλη Παρασκευή για τον Επιτάφιο, όσο και τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου για την Ανάσταση. Όλοι-όλοι μαζί, ντόπιοι και επισκέπτες, πλησιάζουν κάθε χρόνο περίπου τους εκατό”, λέει.

-Και την ημέρα του Πάσχα;

-“Την ημέρα του Πάσχα προς το μεσημέρι γίνεται κι ένα μικρό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού,πάντα στο Καστρί. Συγκεντρώνονται πάλι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, στήνονται τραπέζια και κάποια ψησταριά και ετοιμάζουν τα ψητά. Φέρνουν κι οι γυναίκες από τα σπίτια τους κρασιά, καλλιτσούνια από μυζήθρα και στάκα, σαλάτες κι άλλα συνοδευτικά. Κι ακολουθεί διασκέδαση, η μοναδική από το περασμένο καλοκαίρι, αφού τους μήνες του χειμώνα δεν δίνεται συχνά η ευκαιρία για συγκεντρώσεις και διασκέδαση στο νησί. Μ΄αυτό τον τρόπο, θάλεγα, ότι υποδεχόμαστε και την άνοιξη και το καλοκαίρι, που θα μας βγάλουν από την αφάνεια και την απομόνωση , που ζούμε τους χειμερινούς μήνες “.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top