Γιορτή-επίδειξη για το “Γιωργαλίδικο Άλογο” στη Μεσαρά

Την Κυριακή 12 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της 21ης Ιππικής Συνάντησης Μεσσαράς, που, μεταξύ άλλων, συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Προστασίας του Γιωργαλίδικου Αλόγου “Οι Μεσσαρίτες”.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Ιπποδρόμιο Μεσσαράς, στη Φανερωμένη της Φαιστού, και έχει ως σκοπό την προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης της αυτόχθονης φυλής ίππων, δηλαδή της φυλής ίππων Μεσσαράς, που είναι πλέον προς εξαφάνιση, καθώς και την παρουσίασή της στο κοινό.

Οι διοργανωτές προσδοκούν να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό ως προς τα πλεονεκτήματα της φυλής του γιωργαλίδικου, η οποία και είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές αλόγων παγκοσμίως, έναντι των ξένων φυλών ίππων. Μέσω της παρουσίασης των αλόγων, το κοινό θα θαυμάσει τα χαρίσματα του αλόγου, στα οποία περιλαμβάνεται και ο ιδιαίτερος βηματισμός του, χαρακτηριστικό το οποίο το καθιστά ξεχωριστό από τις άλλες φυλές στον κόσμo.

Πηγή: tornosnews.gr

To Μεσαρίτικο άλογο (γνωστό και ως Κρητικό άλογο) είναι ένα μικρόσωμο, ελαφρύ σχετικά άλογο, που εκτρέφεται κυρίως στην Πεδιάδα της Μεσαράς. Κύρια χρώματά του: Καφέ και γκριζωπό. Έχει λεπτά πόδια, μικρό κεφάλι, στενό στήθος. Ξεχωρίζει, εκτός των άλλων, για το φυσικό βάδισμά του (ταχτάνι), που το καθιστά εύκολο και άνετο στην ίππευση σε βραχώδες και ανώμαλο έδαφος. Με το ιδιαίτερο τρόπο βαδίσματος μπορεί να βηματίζει σε δύο χρόνους, κατά τους οποίους σηκώνονται εναλλάξ τα δύο δεξιά και τα δύο αριστερά πόδια, όπως οι καμήλες. Όταν το άλογο πλαγιοτροχιάζει, ο αναβάτης δεν ανεβοκατεβαίνει, όπως με τον καλπασμό άλλων αλόγων. Μάλιστα οι παλιοί έλεγαν, ότι, όταν το καλό γιωργαλίδικο άλογο πλαγιοτροχιάζει σωστά, τότε ο αναβάτης μπορεί να κρατάει ένα ποτήρι νερό, χωρίς να πέφτει σταγόνα!..

Το αυτόχθονο ορεινού τύπου γιωργαλίδικο άλογο ζει στην Κρήτη από το 1000 μ.Χ., ίσως και παλιότερα, από τα Μινωικά χρόνια, καθώς βρέθηκε σκελετός αλόγου σε ανασκαφές. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το γιωργαλίδικο άλογο έφτασε στην Κρήτη από την Αίγυπτο.

Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου εκατοντάδες γιωργαλίδικα άλογα επιταχθηκαν για να συνδράμουν στο Μέτωπο της Πίνδου. Μετά το τέλος του πολέμου δεν επέστρεψαν στην Κρήτη. Απόγονοι αυτών των αλόγων και διασταυρώσεις τους, υπάρχουν σήμερα στη Μακεδονία, στην Πελοπονησο και αλλού, σε κάθε περιοχή αποκαλούνται και με διαφορετικό όνομα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top