Εκδήλωση – έκπληξη για την “Μάχη της Κρήτης”

Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, ξεχωριστή. Εκείνη, που έγινε το Σάββατο 16 Μαΐου, το βράδυ, στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο Περιστέρι. Μια εκδήλωση για την 74η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που διοργάνωσε η Αδελφότητα  Κρητών Περιστερίου με την στήριξη του Δήμου Περιστερίου.

Μέσα σε μιάμιση ώρα οι χίλιοι περίπου παρευρισκόμενοι έμαθαν τι συνέβαινε στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.Τί συνέβη, κυρίως, τον Μάιο του 1941, όταν η στρατιωτική μηχανή των Ναζί με ό,τι καλύτερο διέθετε, έπεσε σαν κεραυνός, για να υποδουλώσει ένα απ’ άκρον εις άκρον αντιστεκόμενο νησί.

Δεν έγινε καμιά ομιλία από εκείνες τις μακρόσυρτες, που συνήθως κουράζουν το ακροατήριο. Σε μια γιγαντιαία οθόνη οι εικόνες της εποχής “μιλούσαν” με ιδιαίτερη δύναμη, ενώ η φωνή του παρουσιαστή – συντονιστή της εκδήλωσης Γιαννη Κριαράκη, ερχόταν διευκρινιστική και ενισχυτική των όσων έβλεπαν και άκουγαν οι θεατές – ακροατές.

IMGP0001 (7)

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Περιστερίου Βικτώρια Λιλιμπάκη με τον πρωταγωνιστή της εκδήλωσης Γιάννη Κριαράκη

Ενδιάμεσα αυτών των ιστορικών και ιδιαίτερης έντασης εικόνων, σύντομοι χαιρετισμοί, προσκλητήριο νεκρών, ριζίτικα από την ομάδα του “Αίγαγρου” και κρητικοί χοροί, ανάλογα με την περίσταση, συνέδεαν τον παρελθόν με το παρόν, προβάλλοντας την διαχρονική πορεία της “Παντέρμης Κρήτης”, όπως ακουγόταν να λέει ο Μάνος Κατράκης στην περιγραφή των γεγονότων της διάσημης “Μάχης”.

Κείμενα – σκηνοθεσία – παρουσίαση ήταν από τον Γιάννη Κριαράκη.Πραγματικά ήταν μια εκδήλωση-έκπληξη, μια άλλη, διαφορετική εκδήλωση από τις πολλές, που γίνονται κάθε χρόνο για την “Μάχη της Κρήτης”. Προπαντός, έδωσε με ιδιαίτερα απλό, αλλά παραστατικό τρόπο τα όσα συγκλονιστικά έγιναν τότε στην Κρήτη, καλά προσεγμένα και μεθοδικά σκηνοθετημένα. Έτσι, τα γεγονότα και το μήνυμα της “Μάχης της Κρήτης” έφταναν εύκολα, απλά και κατανοητά στο καθηλωμένο για μιάμιση ώρα κοινό.

Δείτε φωτογραφίες:

IMGP0001 (2)

Μανώλης Πατεράκης, Αντώνης Βλαχιώτης, Βασίλης Κολιουδάκης, Γιάννης Καλογερόπουλος, Γιώργος Κουτουλάκης.

IMGP0002

Αντώνης Μυτιληνάκης, Βασίλης Αποστολάκης

IMGP0001 (5)

IMGP0004

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top