“Η κύκλωση των Λάκκων” από τους Γερμανούς κατακτητές

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μνημείο Αιχμαλώτων Λακκιωτών στους Λάκκους Μουσούρων του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά. Η εκδήλωση αφορά εκείνους, που αιχμαλωτίσθηκαν  από τους Ναζί στην “κύκλωση των Λάκκων” από τους Γερμανούς κατακτητές πριν 80 χρόνια και πέθαναν από βασανιστήρια και κακουχίες στο στρατόπεδο συγκέντωσης του Μαουτχάουζεν στη Γερμανία.  Ομιλητής ο Χρήστος Κουτρούλης.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου (11.30)

Στις 10 Φεβρουαρίου 1944, ενώ η ναζιστική Γερμανία καταρρέει, τα Γερμανικά στράτεύματα κατοχής εκτελούν την άνανδρη στρατιωτική επιχείρηση «της κύκλωσης των Λάκκων».

Πολιορκούν όλο το χωριό στήνοντας μπλόκα, συλλαμβάνουν 59 Λακκιώτες , τους κρατούν στον Άγιο Αντώνιο (απο αυτούς 25 αφέθηκαν ελεύθεροι η δραπέτευσαν)  και οι 34  οδηγούνται σαν όμηροι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Mauthausen, όπου υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία κάτω από άθλιες συνθήκες.

Μόλις σε μερικούς μήνες , από τις κακουχίες και την μεταχείριση, βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο οι 23 ενώ οι επιβιώσαντες επιστρέφουν σε τραγική κατάσταση μετά την απελευθέρωση το 1945.

Η «κύκλωση των Λάκκων» υπήρξε μία από τις συγλονιστικότερες στιγμές της μακραίωνης ιστορίας των Λάκκων και σημάδεψε γιά πάντα οικογένειες και χωριό.

Η θυσία αυτών των Λακκιωτών, μαζί με τους Λακκιώτες που σκοτώθηκαν στην Μάχη της Κρήτης και σε όλη την διάρκεια  της στυγνής Γερμανικής κατοχής, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες θυσίες αίματος των Λάκκων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top