Η πιο διάσημη καρέκλα της Μεσογείου

Σαν κατηφορίζεις από τα Βατσιανά για να πας στον βράχο της Τρυπητής, όπου η πιο διάσημη καρέκλα της Μεσογείου, μπροστά σου απλώνεται η μαγεία…

Περπατάς μέσα από κατσικόδρομους στην κοιλάδα, όπου βλέπεις πολλές σειρές από πεζούλες, δείγματα ζωής άλλων εποχών,κι ακούς μόνο τον αέρα , που φυσάει, ερχόμενος από την απέραντη θάλασσα της Μεσογείου.

Είναι οι στιγμές, που αφήνεσαι στην αυτοκρατορία της φύσης. Σου μιλάει η μαγεία της φύσης και δεν θες ν΄ακούσεις τίποτε άλλο… Αν, μάλιστα είναι κι Άνοιξη…

Η καρέκλα της Τρυπητής…. Πάνω στον περίφημο βράχο, που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα, στο νοτιότερο σημείο της Γαύδου και βέβαια στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, η τεράστια καρέκλα έχει την δική της ιστορία….

Και δεν είναι λίγοι πλέον οι επισκέπτες της Γαύδου, που σαν βρεθούν στο ακριτικό νησί, πρώτη τους σκέψη έχουν να φτάσουν στον βράχο της Τρυπητής, ν΄ανέβουν επάνω και να καθίσουν στην καρέκλα για μια φωτογραφία. Στην καρέκλα, που τοποθέτησαν εκεί πριν από αρκετά χρόνια άνθρωποι καταδιωκόμενοι από τον εφιάλτη της ραδιενέργειας. Ήταν η εποχή του Τσέρνομπιλ….

Ποια η ιστορία της Τρυπητής;

2010-06-13_ΓΑΥΔΟΣ_ΑΚ.ΤΡΥΠΗΤΗ_502Αμέσως μετά το Τσέρνομπιλ, τον Απρίλιο του 1986, έφτασαν στην Γαύδο 6-7 Ρώσοι. Ένας από αυτούς ήταν χτυπημένος με ραδιενέργεια κι είχε πάρει, μάλιστα, αποζημίωση από το Σοβιετικό καθεστώς.

Οι Ρώσοι επέλεξαν την Γαύδο, όπως  τους είχαν  συστήσει οι γιατροί, αφού είχαν ανάγκη από καθαρό περιβάλλον. Η Γαύδος με τον αέρα της Μεσογείου να την περιλούζει, ήταν ο ιδανικός τόπος. Ακριβώς γι’ αυτό τον καθαρό αέρα και το καθαρό περιβάλλον αποφάσισαν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Οι Ρώσοι, που είχαν ζήσει τον εφιάλτη του Τσέρνομπιλ, ασχολήθηκαν με κάθε είδους δουλειές στη Γαύδο και ζούσαν  πλέον σ’ ένα παρθένο περιβάλλον, μακριά από τις μολύνσεις των μεγάλων πόλεων. Μέσα στην καθαρή φύση. Τελικά απέμειναν τέσσερις Ρώσοι στη Γαύδο, που έκαναν και τούτο:

Πήραν μια καρέκλα και την τοποθέτησαν πάνω στο βράχο της Τρυπητής- ένα βράχο μέσα στη θάλασσα- και συχνά-πυκνά ανέβαιναν και κάθονταν, όχι μόνο για να ρεμβάζουν, αλλά να γεμίζουν τα πνευμόνια τους με καθαρό αέρα.

Αυτή η καρέκλα υπάρχει ακόμη στην Τρυπητή, που είναι το νοτιότερο σημείο της Γαύδου και της Ελλάδας, στην καρδιά του Λιβυκού Πελάγους, αλλά και της Μεσογείου.

Αυτή η πρωτοβουλία των Ρώσων δείχνει και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για καθαρό περιβάλλον. Κι ίσως θα πρέπει  αυτή η καρέκλα-σύμβολο της αγωνίας του σύγχρονου ανθρώπου, ν’ αναδειχθεί.

Όχι, μόνο γιατί η Τρυπητή αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και να θυμίζει τον εφιάλτη του Τσέρνομπιλ και κάθε Τσέρνομπιλ…

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top