Καλλιρόη Σιγανού-Παρρέν, η αμαριώτισσα πρώτη ελληνίδα φεμινίστρια

Σαν σήμερα πριν 84 χρόνια, στις 16 Ιανουαρίου 1940, έφυγε από τη ζωή η Καλλιρόη Σιγανού Παρρέν, με καταγωγή από τα Πλατάνια Αμαρίου, η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, αλλά και η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, όταν στις 8 Μαρτίου του 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Εφημερίς των Κυριών”. Η εφημερίδα σταμάτησε να κυκλοφορεί το 1918, όταν η Καλλιρόη Σιγανού Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Το Λύκειον Ελληνίδων, που φέτος συμπληρώνει 113 χρόνια ζωής, ιδρύθηκε επίσης, από την κρητικιά πρωτοπόρο για την εποχή της, το 1911, ενώ έδωσε και τη μάχη κατά του γυναικείου αναλφαβητισμού, ιδρύοντας τα Κυριακά Σχολεία, την Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή, καθώς και Νυχτερινές Σχολές Αγραμμάτων Μητέρων, ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Ελληνίδας στη μόρφωση και την εργασία.

Η Καλλιρόη Παρρέν (1861-1940) γεννήθηκε στα Πλατάνια Αμαρίου και το 1867 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της Στυλιανός Σιγανός ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Κρητών Προσφύγων. Το 1878 αποφοίτησε από το Αρσάκειο με το δίπλωμα δασκάλας. Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Παρρέν, αγγλογαλλικής καταγωγής, δημοσιογράφο από την Κωνσταντινούπολη, πρώτο γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε την μνήμη της, τοποθετώντας προτομή της στο Α΄Νεκροταφείο, ενώ προτομή της βρίσκεται και στην προκυμαία της πόλης του Ρεθύμνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top