Κρητικά προϊόντα – μαϊμού στις “Λαϊκές” Αθήνας – Πειραιά

Κρητικά προϊόντα – μαϊμού στις λαϊκές αγορές της Αττικής

Ντομάτες Κρήτης, αγγουράκια ή πιπεριές Κρήτης… Προσοχή… Γιατί στις λαϊκές αγορές Αττικής πωλούνται από επιτήδειους κρητικά προϊόντα – μαϊμού… Όπως καταγγέλλει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και των Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής του Δήμου Ιεράπετρας, “τα τελευταία χρόνια  και ειδικά φέτος , έχουν γίνει πολλές καταγγελίες, ονομαστικές και μη, για κρητικά προϊόντα, που πωλούνται  στις λαϊκές αγορές Αθηνών-Πειραιώς, ανεξέλεγκτα από επαγγελματίες και παραγωγούς πωλητές, που δεν έχουν καμιά σχέση με την Κρήτη”. Αναφορά για το θέμα αυτό έγινε από τον βουλευτή Λασιθίου Κωστή Δερμιτζάκη προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Πού θα βρείτε στάκα στην Αττική;

Φτιάχνετε γεμιστά και τα ψήνετε στον φούρνο; Λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο μπορείτε να κάνετε τούτο: Ρίχνετε πάνω από κάθε πιπεριά, ντομάτα, κολοκυθάκι και μια κουταλιά στάκα. Τα γεμιστά σας θ’ αποκτήσουν μια πρόσθετη άλλη νοστιμιά…

Και τι δεν κάνει η κρητική παραδοσιακή στάκα, η θαυματουργή; Τηγανίζετε πατάτες κι είναι προς το τέλος. Ρίχνετε δύο – τρεις κουταλιές στάκα πάνω στις πατάτες. Ε, λοιπόν, η πρόσθετη νοστιμιά είναι το κάτι άλλο!

Σε ποιές άλλες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στάκα, για να νοστιμήσουμε το φαγητό; Όπου χρησιμοποιούμε φρέσκο βούτυρο. Αντί για φρέσκο βούτυρο, στάκα για περισσότερη νοστιμιά.

Θέλετε να φτιάξετε αυγά – μάτια; Ρίχνετε μια κουταλιά στάκα στο τηγάνι, αντί για λάδι ή αν θέλετε μαζί με λίγο λάδι, και μετά σπάτε τ’ αυγά. Τα αυγά – μάτια αποκτούν μια άλλη ιδιαίτερη νοστιμιά.

Αλλά και όταν ψήνετε διάφορα κρέατα είτε στην κατσαρόλα, είτε στο φούρνο. Κάποιες κουταλιές στάκα προς το τέλος και πάλι, και αυτό, που ετοιμάζετε θ΄αποκτήσει μια άλλη νοστιμιά, που μόνο η στάκα μπορεί να προσδώσει.

Στάκα χρησιμοποιούμε και στα μακαρόνια, στο ρύζι, στο μπριάμ, στις πίτες μαζί με άλλα τυριά, στο Χανιώτικο μπουρέκι, αλλά και πάνω στο σκέτο ψωμί. Είπαμε, όπου χρησιμοποιούμε φρέσκο βούτυρο…

Στάκα θα βρείτε στα καταστήματα “Έγγαλο” (Τρίτωνος 47, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9847051), “Μανούτα” (Χρυσοστόμου Σμύρνης 23, Αργυρούπολη, τηλ. 210 9914047)

Βραδιές Κλήδονα από τους Κρήτες Ιλίου

Βραδιές Κλήδονα την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου (21.00), στο Ίλιον. Κι αναμένεται  και φέτος κοσμοσυρροή και τις δυο βραδιές, αν κρίνει κανείς από τα προηγούμενα χρόνια. Διοργανωτής η Ένωση Κρητών Ιλίου και πάνω από 5.000 άτομα θα έχουν και φέτος την ευκαιρία , πέρα από την αναπαράσταση του εθίμου, ν΄απολαύσουν μέσα σ’ ένα δροσερό περιβάλλον, στο Δημοτικό Στάδιο Ιλίου, στο Πάρκο Τρίτση, κρητικές παραδοσιακές νοστιμιές, όπως πιλάφι με βραστό, καλλιτσούνια, τυριά, σε συνδυασμό με άφθονο εκλεκτό κρασί παραγωγής του συλλόγου και τσικουδιά, σε φτηνές τιμές. Την Παρασκευή τον κόσμο θα διασκεδάσει το μουσικό συγκρότημα του Νίκου Ζωιδάκη και το Σάββατο το μουσικό συγκρότημα του Στέλιου Μπικάκη. Τηλ. επικοινωνίας: 6945990390.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top