Νίκος Καζαντζάκης ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

zeta

H Ζέτα Δούκα ως Μελίνα Μερκούρη

Οδυσσέας Παπασπηλιώπουλος

Οι συνεντεύξεις τύπου των ταινιών του Γιάννη Σμαραγδή πάντοτε ξεφεύγουν από την τυπικότητα της περίστασης. Ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα να ελαφραίνει την ατμόσφαιρα, καταφέρνοντας να φτιάχνει μια ζωντανή κουβέντα που δεν προσφέρει μόνον ξερή πληροφορία. Έτσι έγινε και σήμερα Δευτέρα 22/6 στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, όπου παρουσίασε την ολοκαίνουργια του διεθνή συμπαραγωγή «Νίκος Καζαντζάκης», πότε πειράζοντας τους αργοπορημένους συναδέλφους, πότε αστειευόμενος με τους ξένους παραγωγούς και πότε δανειζόμενος ατάκες από την καυτή πολιτική επικαιρότητα.

Αυτό που μάθαμε στη σημερινή συνέντευξη τύπου είναι ότι η ταινία, που έχει τον προσωρινό αγγλικό τίτλο «Report to Zorba», βασίζεται στην αυτοβιογραφία του μεγάλου συγγραφέα «Αναφορά στον Γκρέκο», ενώ τα γυρίσματά της αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2016. Επιπλέον, ο Γιάννης Σμαραγδής ανακοίνωσε το ελληνικό καστ της ταινίας (το διεθνές θα αποκαλυφθεί σε μια μελλοντική συνάντηση με τους δημοσιογράφους όπως μας είπε ). Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος («Ζητείται Ψεύτης» ) είναι αυτός που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του ερμηνεύσει το νεαρό Νίκο Καζαντζάκη στο φιλμ. Δίπλα του θα βρεθεί η Μαρίνα Καλογήρου («Αν…» ) στο ρόλο της συζύγου του Ελένης. Ο Θοδωρής Αθερίδης θα εμφανιστεί στο ρόλο του Γιώργη Ζορμπά, ενώ η Ζέτα Δούκα σε αυτό της Μελίνας Μερκούρη. Μίνι έκπληξη είναι η εμφάνιση του Στάθη Ψάλτη στο ρόλο ενός πανούργου καλόγερου.

IMG_2077Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος φάνηκε ενθουσιασμένος. «Είναι ένα δώρο…» είπε ο 36χρονος ηθοποιός. «Ο Καζαντζάκης έχει το εξής χαρακτηριστικό» συμπλήρωσε. «Υπήρξε ένα χείμαρρος δημιουργικότητας. Όταν ανοίγεις μια πτυχή του, τότε ξεπετάγονται μπροστά σου δεκάδες ακόμη. Είναι ένας λαβύρινθος πληροφοριών που πρέπει να μελετήσεις πολύ για να κατανοήσεις».

Η Μαρίνα Καλογήρου από τη μεριά της στάθηκε στο σενάριο που την «συγκίνησε πολύ», ενώ ο Θοδωρής Αθερίδης θεωρεί τη συγκεκριμένη ερμηνευτική πρόκληση ως «μεγάλης σημασίας, η οποία τον τιμά». Από την μεριά της η Ζέτα Δούκα μίλησε για το «μεγάλο βάρος που πρέπει να σηκώσει για να ερμηνεύσει την Μελίνα Μερκούρη που όλος ο κόσμος γνωρίζει». Ο Στάθης Ψάλτης από την μεριά του έκανε μια συντομότατη δήλώση ευχαριστώντας τον Νίκο Καζαντζάκη που «γεννήθηκε και έγραψε αυτά που έγραψε»…

Λίγο νωρίτερα, ο Γιάννης Σμαραγδής και η γυναίκα και παραγωγός του Ελένη είχαν παρουσιάσει τους διεθνείς συμπαραγωγούς της ταινίας και πιο συγκεκριμένα τον Γάλλο Βενσάν Μισό (2017 Films Sarl ), τον Ελληνο-Γερμανό Στέλιο Ζιάννη (Aktis Film Production UG ) και τον Αυστριακό Τόμας Κρίστιαν Άιχτιγκερ (Tranmitter Film Co. Ltd ). Και οι τρεις δήλωσαν θαυμαστές του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και των δυο γνωστών κινηματογραφικών μεταφορών του «Ο Τελευταίος Πειρασμός» του Μάρτιν Σκορσέζε και «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη. Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Σμαραγδής στην συμπαραγωγή θα μπει σύντομα και η Κίνα.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου «Το σενάριο της ταινίας βασίζεται πάνω στην πνευματική αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο. Είναι μια πολυκύμαντη αναζήτηση του συγγραφέα, μέσα από όνειρα και ταξίδια σε τόπους που αγάπησε, διεκδικώντας βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα του, στην «Κρητική Ματιά» η οποία τον οδήγησε στην κατάργηση του φόβου του θανάτου και στην κατάκτηση μιας ανώτερης ελευθερίας».

Πηγή: athinorama.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top