“Ο Κώστας Πλαΐτης είχε πάθος με την Κρήτη”

“Σ’ ευχαριστώ και εκ μέρους του Νίκου για την αγάπη που του είχες”. Με πολλά “ευχαριστώ” έκλεισε την σύντομη αναφορά της  η Ουρανία Ξυλούρη, σύζυγος του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κώστα Πλαΐτη, στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα την Τετάρτη 24 Ιουνίου.

Η σύζυγος του Κώστα Πλαΐτη Μαρία Ηλιάδη

Η σύζυγος του Κώστα Πλαΐτη Μαρία Ηλιάδη

Η  Ουρανία Ξυλούρη ήταν η πρώτη από τους ομιλητές κι ακολούθησαν αρκετοί άλλοι, ενώ ενδιάμεσα προβάλονταν στιγμιότυπα από ομιλίες και τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες συμμετείχε ο ιδιαίτερα χαρισματικός πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Κρητικών Σωματείων και της Παγκρητίου Ενώσεως.

Γεμάτη η αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, κυρίως από προσωπικούς φίλους. Κι είναι αλήθεια, ότι ο Κώστας Πλαΐτης , με την “έξω καρδιά” και το φως ημέρας, που είχε ο λόγος του, είχε κάμει πολλούς, εκατοντάδες, θα έλεγε κανείς, φίλους, τόσο στον συμβολαιογραφικό, προπαντός, όμως, στον χώρο των Κρητών της Αττικής, όπου ζούσε και εκινείτο. Αμέτρητοι φίλοι…

IMG_20815194098583“Αγαπούσε κάθε τι κρητικό”, υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γιώργος Σγουράκης. Κι αυτό το υπερτόνισαν όλοι οι ομιλητές για τον εκλεκτό Μυλοποταμίτη, που το μεγάλο πάθος του ήταν η Κρήτη, η Ιστορία και οι Παραδόσεις της και συχνά τον καλούσαν να μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν κατα την ομιλία του ο πρόεδρος των Κρητών Ιλίου Στέλιος Μπουρδάκης, φίλος γκαρδιακός του Πλαΐτη. Μάλιστα είπε, ότι στις πρόσφατες βραδιές για τον Κλήδονα της Ένωσης Κρητών Ιλίου, κάποιες στιγμές νόμιζε, ότι  ο Κώστας Πλαΐτης ήταν εκεί και θα έπαιρνε το μικρόφωνο να μιλήσει για το έθιμο.

Για τον Κώστα Πλαΐτη μίλησαν ακόμη ο Σπύρος Τρούλης, ο Μανώλης Κυρίμης, ο Γιώργος Ρούσκας σαν εκπρόσωπος της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας,ο Θεόδωρος Τσόντος, ο Κώστας Ξυλούρης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Φωτάκης.

Η εκδήλωση έκλεισε με ριζίτικα από την ομάδα Αμαριωτών του Σταύρου Φωτάκη και μαντινάδες από το λυράρη Γιώργο Δαγαλάκη, που άρεσαν στον Πλαΐτη, καθώς και πεντοζάλη, που χόρεψαν χορευτές της Ένωσης Κρητών Ιλίου .

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top