Πώς να φτιάξετε κρητική κανελάδα;

Πώς μπορεί κανείς να φτιάξει την παραδοσιακή κρητική κανελάδα, αυτή την εποχή, μάλιστα, κόντρα στο κρύο του χειμώνα ; Ένας άνθρωπος, που ασχολείται εδώ και χρόνια με τα παραδοσιακά ροφήματα της Κρήτης, ο Φώτης Νταουντάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου, λέει:

“Για να φτιάξουμε ένα μπουκάλι κανελάδα, παίρνουμε ένα λίτρο νερό, το βράζουμε, ρίχνοντας στην κατσαρόλα και δύο ξυλάκια κανέλα. Ρίχνουμε, επίσης, ζάχαρη σε αναλογία δύο ποτήρια νερό, ένα ποτήρι ζάχαρη. Αν θέλουμε για περισσότερο άρωμα προσθέτουμε και δύο κομμάτια γαρύφαλο. Βράζουμε για μισή ώρα. Δημιουργείται ένα παχύρευστο μείγμα κι αυτό είναι η κανελάδα. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο γυάλινο μπουκάλι”.

Πώς πίνουμε την κανελάδα; Την αραιώνουμε με νερό, 1/3 του ποτηριού κανελάδα, 2/3 του ποτηριού νερό. Την πίνουμε είτε ζεστή, είτε κρύα, είτε παγωμένη, ρίχνοντας στο ποτήρι λιγότερο νερό κι ανάλογα παγάκια.

Η κανελάδα, που διατηρείται εκτός ψυγείου, βοηθάει πολύ στην καλή συντήρηση των αρτηριών και είναι ιδιαίτερα καρδιοτονωτική.

Κάτι ήξεραν οι παλιοί κρητικοί , που έφτιαχναν κάθε πρωί, λίγο πριν φύγουν για τα χωράφια, ένα παρόμοιο ρόφημα. Έπαιρναν νερό, τόβραζαν, έρριχναν μέσα κανέλα, μισή κουταλιά μέλι και λίγο λεμόνι και τόπιναν αντί για γάλα ή τσάϊ, ενώ βοηθούσε και στην καλή διάθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top