Πώς προέκυψε η Πλατεία Δασκαλογιάννη στο Περιστέρι;

Πλατεία Δασκαλογιάννη υπάρχει στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στην περιοχή “Μπουρνάζι” από το 1957. Από την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 σ’ αυτή την πλατεία θα υπάρχει και προτομή του μεγάλου επαναστάτη της Κρήτης, ύστερα από πρωτοβουλία της Αδελφότητας Κρητών Περιστερίου.

Πώς προέκυψε αυτή η πλατεία το 1957; Τότε , όταν ακόμη οι περισσότερες περιοχές στο Περιστέρι ήταν χωράφια, δημιουργήθηκε μια πλατεία. Κάποιος, λοιπόν, δημοτικός σύμβουλος της εποχής-προφανώς Κρητικός, αν και άγνωστο το όνομά του- “πέταξε” το όνομα “Δασκαλογιάννης”. Το όνομα έγινε αποδεκτό.

Στο μεταξύ στο Μπουρνάζι, με τον καιρό, δημιουργήθηκε νέα κεντρική πλατεία. Έτσι η Πλατεία Δασκαλογιάννη έμεινε σαν η Παλιά Πλατεία Μπουρναζίου.

Πριν 2-3 χρόνια ο Σύλλογος Κατοίκων Μπουρναζίου ενημέρωσε την Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου γι’ αυτή την πλατεία και το κρητικό σωματείο, για να τιμήσει τον ήρωα της Κρητικής Επανάστασης του 1771, διοργάνωσε εκδήλωση, στις 17 Ιουνίου 2014, επέτειος  σφαγής του Δασκαλογιάννη, πριν 243 χρόνια (17 Ιουνίου 1771).

Σ’ αυτή την τιμητική εκδήλωση ο Δήμαρχος Περιστερίου αποδέχθηκε πρόταση της Αδελφότητας Κρητών Περιστερίου να τοποθετηθεί προτομή του Δασκαλογιάννη στην ομώνυμη πλατεία.

Έτσι την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (19.00), θα γίνει εκδήλωση με τα αποκαλυπτήρια της προτομής.Την εκδήλωση διοργανώνει η Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου και την συνεργασία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top