“Ταξιδο-μαγειρέματα”:40 κρητικά παραδοσιακά φαγητά πάνω στα τραπέζια!”’

Αυτή η γαστρονομική εκδήλωση με παραδοσιακά κρητικά φαγητά πάνω στα τραπέζια, που θα γίνει στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, είναι κάτι το ξεχωριστό. Περίπου 40 κατσαρόλες και ταψί θα βρίσκονται στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου, χωρητικότητας 300 θέσεων, και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν ό,τι επιθυμούν και να το βάλουν στο πιάτο τους πηγαίνοντας στο τραπέζι τους.

Κυριακή 3 Μαρτίου (13.00)-είσοδος ελέυθερη

“Ναι. Τα μέλη και οι φίλοι μας θα ετοιμάσουν στο σπίτι τους όποιο παραδοσιακό κρητικό φαγητό θέλουν και στη συνέχεια θα φέρουν την κατσαρόλα ή το ταψί στον χώρο, όπου για αρκετές ώρες θα περνούμε καλά με τις νοστιμιές της Κρήτης και το μεγάλο γλέντι, που θα ακολουθήσει, με το μουσικό συγκρότημα του Πέτρου Σαριδάκη. Ήδη εδώ και μέρες έχουμε 40 συμμετοχές από μαγείρισσες και μάγειρους παραδοσιακών φαγητών, πράγμα, που σημαίνει, ότι θα υπάχει μεγάλη ποικιλία  παραδοσιακών γεύσεων. Πάνω σε κάθε κατσαρόλα και ταψί θα αναγρέφεται και το όνομα εκείνης ή εκείνου, που μαφείρεψε το φαγητό. Στο τέλος, βεβαια, το σωματείο μας θα τους ευχαριστήσει και θα τούς τιμήσει με την επίδοση αναμνηστικής πλακετας”.

Ο λόγος στον πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας Αντώνη Κλαουράκη, που για 32 χρόνια, από το 1992, βρίσκεται στο τιμόνι του κρητικού σωματείου της Αττικής, με ιδιαίτερη επιτυχία. Χωρίς υπερβολή η Ένωση Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας αποτελεί “κυψέλη κρητικού πολιτισμού”, στις δύο περιοχές του Πειραιά. Με εκατοντάδες εκδηλώσεις σ΄αυτά τα 32 χρόνια και ακόμη-το πιο σημαντικό-με  εκατοντάδες παιδιά να έχουν μάθει κρητικούς χορούς και παραδοσιακά μουσικά όργανα της Κρήτης. Μόνο φέτος στο ιδιόκτητο κτίριο της “Ένωσης” μαθαίνουν κρητικούς χορούς 160 παιδιά και νέοι.!..

-Ας ξαναγυρίσουμε στο γαστρονομικό γλέντι, που ετοιμάζετε. Φυσικά αυτοί οι νέοι θα χορέψουν την Κυριακή το μεσημέρι.

“Μα γίνεται να λείψουν; Άλλωστε αυτοί οι νέοι είναι και η μεγάλη δύναμη εθελοντισμού του σωματείου. Σε κάθε εκδήλωση μικρή ή μεγάλη, είναι εθελοντές και βοηθούν στην οργάνωση, μαζί και με τους μεγάλους εθελοντές, τα μέλη και τους φίλους μας. Κι εδώ θα πρέπει να προσθέσω, ότι η ομορφιά των όσων κάνουμε σαν πολιτιστικό σωματείο, είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια ανάμεσά μας. Και το κυριότερο: Όλοι μαζί, όπου κι αν βρεθούμε περνoύμε καλά. Είτε σε χοροεσπερίδες, είτε σε εκδρομές, είτε σε άλλες εκδηλώσεις. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός στόχος μας. Στο όνομα της Κρήτης να περνούμε καλά, να χαιρόμαστε τη ζωή και την Κρήτη μ΄’οσα όμορφα κια πλούσια μας άφησε η κρητική παράδοση”.

-Τα ταξιδομαγειρέματα τα είχατε αρχίσει, εδώ και πολλά χρόνια…

-“Πάνε περίπου 20 χρόνια, αλλά παλιότερα τα παρουσιάζαμε σαν “Διαγωνισμό Κρητικής Κουζίνας”, που και με αυτή την μορφή γνώρισε η εκδήλωση εξαιρετική επιτυχία με το να προκαλεί, πάντα, μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύω με τη σημερινή μορφή τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα, γιατί στρώνουμε τραπέζια κι όλοι εμείς που θα βρεθούμε στην αίθουσα του Δημαρχείου Δραπετσώνας, θα έχουμε το προνόμιο να διαλέξουμε κρητικές παραδοσιακές γεύσεις από 40 κατσαρόλες και ταψί. Αυτό είναι πραγματικά πολύ όμορφο, που δεν μπορείς να το βρεις σε κέντρα διασκέδασης. Να μπορείς, δηλαδή, να δοκιμάσεις γεύσεις από σπάνια μαγειρεμένα φαγητά, όπως, ας πούμε, κουνέλι τηγανητό με ομελέτα, χοχλιούς με μάραθο και χλωροκούκια, κατσικάκι με σταμναγκάθι στην κατσαρόλα και τόσα άλλα παραδοσιακά φαγητά με άρωμα Κρήτης”.

Όμως και σεις σαν σωματείο, όλο και κάποιοπαραδοσιακό φαγητό και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα ετοιμάζετε κάθε φορά. 

” Και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα ετοιμάσουμε, μακαρόνια βρασμένα σε ζουμί όρνιθας ή όρθας, όπως λέμε εμείς στην Κρήτη. Και βέβαια γι΄αυτά τα μακαρόνια θάχουμε τριμένα κρητικά τυριά, μια ιδιαίτερης νοστιμιάς κρητική λιχουδιά, που θα μπορούν να γευτούν και οι 300 τυχεροί, που θα βρίσκονται στην αίθουσα του Δημαρχείου Δραπετσώνας”.

Αλήθεια ποιός δεν θάθελε να βρίσκεται την Κυριακή 3 Μαρτίου, το μεσημέρι, στην μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου της Δραπετσώνας!…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top