Απειλούνται οι περιοχές-βιτρίνες της Κρήτης

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου για τις περιοχές Natura, που έγινε τον περασμένο Μάιο στα Χανιά, απειλούνται πλέον το Λαφονήσι, ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα κ.α. από την αυξανόμενη τουριστική πίεση, μ΄άλλα λόγια, από τον υπερτουρισμό.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου σε υπηρεσίες και δήμους Χανίων, παράλληλα με προτάσεις για τις περιοχές Natura. Προτάσεις τόσο για τους φορείς διαχείρισης, τους Δήμους , τη Δασική Υπηρεσία και το ρόλο τους, το πως θα διατηρηθεί η φυτική ποικιλότητα και πως θα αντιμετωπιστεί η υπερεντατική κτηνοτροφία και βόσκηση, ζητήματα επιχειρηματικότητας και τοπικών προϊόντων και πως θα γίνεται η διαχείριση του τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές.
Για αναγκαιότητα «να περάσουμε σε μια ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική που να συνδέεται με τον συνολικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής και να στοχεύει στην ανθρώπινη ευημερία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής», σημειώνεται στα συμπεράσματα, αναφορικά με τον τουρισμό στις προστατευόμενες περιοχές, προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης και προβολής προορισμού στο επίπεδο του προορισμού “Κρήτη,” με ενσωματωμένη τη λειτουργία παρατηρητηρίου βιώσιμου τουρισμού, που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται δεδομένα τα οποία θα τροφοδοτούν τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο προορισμού με βάση τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
«Ορισμένες περιοχές Νatura δέχονται μεγάλη πίεση από την αλματώδη αύξηση του τουρισμού. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για με τον καθορισμό φέρουσας ικανότητας, την εφαρμογή της χωροταξίας και των ΣΧΟΟΑΠ κ.α. Υπάρχουν συμφέροντα γύρω από τις περιοχές αυτές που με την αύξηση του τουρισμού είδαν να αυξάνονται τα κέρδη τους. Απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην αφήσουμε να γιγαντωθεί αυτή η πίεση προς τις περιοχές Natura και έτσι χάσουμε τις περιοχές που πέρα από την πολύ μεγάλη οικολογική τους σημασία, είναι η “βιτρίνα” της Κρήτης», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Καλογερής.
Παράλληλα ο Νίκος Καλογερής επισήμανε πως οι όποιες μικροαπαγορεύσεις υπάρχουν στις περιοχές Natura αντισταθμίζονται από τα οφέλη που υπάρχουν από αυτές για τις τοπικές κοινωνίες.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών καθώς «διαπιστώνεται μια αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων που πρέπει να δούμε πως θα την ξεπεράσουμε».
Στην παρουσίαση των συμπερασμάτων πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Αποκόρωνα Χ. Κουκιανάκης και Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ο. Λεβάκη και Τ. Κουρουπάκη, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς Π. Λυμπεράκης, η διευθύντρια Δασών Π. Σκλαβάκη, υπηρεσιακοί παράγοντες κα.

Πηγή:xaniotikanea

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top