Δημιουργία Παγκρήτιου Campus Πολιτισμού

Ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της πρότασης της Παγκρήτιας Ένωσης πολιτιστικών Συλλόγων σχετικά με τη δημιουργία ενός Παγκρήτιου Campus Πολιτισμού έγινε την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.
Στο κάλεσμα της Εφορίας Ρεθύμνου της Π.Ε.Π.ΣΥ. ανταποκρίθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης με μήνυμα λόγω απουσίας,  ο Δήμος Αμαρίου, η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης –  Συβρίτου και Σφακίων, εκπρόσωποι 20 και πλέον Πολιτιστικών Συλλόγων, ο υπό σύσταση  Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Αμαρίου και δύο φίλοι Κεφαλλονίτες.
Η συνάντηση που ξεκίνησε από την Μονή Ασωμάτων περιλάμβανε ξενάγηση στον τάφο του ποιητή Γεωργίου Χορτάτζη, επίσκεψη και ξενάγηση από τον Άρη Κουτάκη στον πολιτιστικό πυρήνα που έχει δημιουργήσει στον Οψυγιά, στον πλάτανο του Δία, στον αρχαίο ελαιώνα στη Σχολή Ασωμάτων και φιλοξενία στην ιστορική Βισταγή από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.
Ακολούθησε συνεδρίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης στο Φουρφουρά όπου ο Έφορος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Π.Ε.Π.ΣΥ. σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης παρουσίασε το πλαίσιο της πρότασης, πως ξεκίνησε η ιδέα, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, τον χαρακτήρα του Campus και την ανάγκη να αποκτήσει η πρόταση σοβαρή τεκμηρίωση και παγκρήτια υποστήριξη.
Στις τοποθετήσεις τους τόσο οι εκπρόσωποι του Δήμου Αμαρίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Μανώλης Ψαρουδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου Γαλάτιος Μοσχονάς, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης παπά Μανώλης Διαμαντάκης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Αμαρίου Βασίλης Κασιμάτης όσο και οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων καλωσόρισαν την πρόταση και εξέφρασαν την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών, να διευρύνουμε την ενημέρωση και να διαμορφωθεί ένα πρώτο υπόμνημα προς τον Δήμο Αμαρίου, Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, Ιερά Μητρόπολη Λάμπης – Συβρίτου και Σφακίων και άλλους φορείς.
Ο  Πρόεδρος της Π.Ε.Π.ΣΥ. Στέλιος Κουνελάκης τόνισε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Campus ενώ ο Έφορος Ρεθύμνου Κώστας Ι. Σαββάκης υποστήριξε τους λόγους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του Αμαρίου που υπαγορεύουν την δημιουργία του στην περιοχή.
Τέλος ο αρχιτέκτονας Αντώνης Νουκάκης εξέφρασε τον προβληματισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει την διαχείριση του χώρου του ως ιστορικό τοπίο απαιτεί ανάλογο σεβασμό.

Η δημιουργική συζήτηση ολοκληρώθηκε με την πίστη και την βεβαιότητα ότι το εγχείρημα έχει ρεαλιστικές βάσεις υλοποίησης και θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα συμβάλει στην πολιτιστική, οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη της περιοχής του Αμαρίου.

 

Μετά το πέρας της συζήτησης παρατέθηκε γεύμα στους συμμετέχοντες γεύμα από την Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, καθώς και παραδοσιακό κέρασμα από τους πολιτιστικούς συλλόγους Αποστόλων και Πατσού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top