Ένα σπουδαίο έργο του Μανώλη Μακριδάκη

Μανώλης Μακριδάκης

Ο ομιλητής Βαγγέλης Κακατσάκης χαρακτήρισε αυτές τις εκδόσεις “Ηράκλειο άθλο” χωρίς προηγούμενο ανάλογης δουλειάς στο Νομό Χανίων, αλλ’ ούτε σ’ ολόκληρη την Κρήτη. Ατέλειωτες ώρες έρευνας και συλλογής στοιχείων επί χρόνια πολλά.

Ο λόγος για δύο τόμους με τίτλο “Ο Φρες στο διάβα των αιώνων”, με συγγραφέα τον Μανώλη Μακριδάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Φρεδιανών της Αττικής. Βιβλία που αναφέρονται στην πολύχρονη διαδρομή του χωριού Φρε Αποκορώνου στους αιώνες

Από αριστερά: Γιάννης Κριαράκης, Γιάννης Τερεζάκης, Μανώλης Μακριδάκης, Βαγγέλης Κακατσάκης

Από αριστερά: Γιάννης Κριαράκης, Γιάννης Τερεζάκης, Μανώλης Μακριδάκης, Βαγγέλης Κακατσάκης

Ο Α’ Τόμος, που εκδόθηκε το 2012, περιέχει την ιστορία του χωριού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά αναφέρεται και στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, στην εκπαίδευση, τις γειτονιές, τα τοπωνύμια,τα ήθη και τα έθιμα και σ’ άλλα θέματα. Σελίδες 380.

Ο Β’ Τόμος έχει σαν περιεχόμενο, με πολλές λεπτομέρειες, τις 96 οικογένειες του Φρε, μια ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη έρευνα, όσον αφορά αυτές τις οικογένειες σε βάθος χρόνου 150-200 ετών. Από που κρατάει η σκούφια τους, πως προέκυψαν τα επώνυμά τους, μια σειρά από αξιομνημόνευτα στοιχεία, ενώ τα γεννεαλογικά δέντρα όλων των οικογενειών, παρότι υπάρχουν δεν συμπεριελήφθησαν στο βιβλίο για τεχνικούς λόγους. Σελίδες 264.

Ο Μανώλης Μακριδάκης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης Κώστα Πρωτοπαπαδάκη

Ο Μανώλης Μακριδάκης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης Κώστα Πρωτοπαπαδάκη

Ο Μανώλης Μακριδάκης δεν ξέχασε ποτέ κάτι, που του είχε πει ο Γιαννουλομανώλης πριν 50 χρόνια περίπου. Γράφει στον πρόλογο του Α’ Τόμου:

“Ήταν καλοκαίρι του 1966. Καθισμένος στην όμορφη πλατεία του Φρε, ρουφούσα με ξεχωριστό ενδιαφέρον τις ιστορίες των παππούδων του χωριού μου…. Κάποια στιγμή συνεπαρμένος από την ιστορία που μόλις είχα ακούσει από τον Γιαννουλομανώλη, τον άκουσα να συμπληρώνει την αφήγησή του κουνώντας το κεφάλι του: Για ένα πράμα στενοχωριέμαι φιλιότσο (ο γιος του ο Χαράλαμπος με είχε βαφτίσει). Σε λίγο θα πεθάνω και όλες αυτές τις ιστορίες που ξέρω θα χαθούνε μαζί με μένα”.

Από τότε η ιδέα ν’ ασχοληθεί με την ιστορία του χωριού του δεν βγήκε από το μυαλό του . Και στην υλοποίηση αυτής της ιδέας υποβοήθησε ιδιαίτερα η έκδοση της εφημερίδας ” Η Φωνή των Φρεδιανών”, εφημερίδα του Συλλόγου Φρεδιανών Αττικής, που ίδρυσε ο αείμνηστος Πάρις Κελαιδής.

Γιάννης και Νίκος Κακουδάκης

Γιάννης και Νίκος Κακουδάκης

Όμως το χωρίς προηγούμενο έργο του Μανώλη Μακριδάκη θάχει και συνέχεια. Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του Β’ Τόμου στην αίθουσα της Κρητικής Εστίας, στην Αθήνα, ετοιμάζει ήδη το υλικό για την έκδοση του  Γ’ Τόμου. Ποιό θάναι το περιεχόμενο του;  Θα περιγράφει μικρές ιστορίες με πρωταγωνιστές Φρεδιανόυς άλλων χρόνων και εποχών.

Έτσι θα κλείσει η “Τριλογία” για το χωριό Φρε του Αποκόρωνα, το μόνο χωριό στην Κρήτη, που θα έχει τόσο μεγάλο έργο – δώρο πολύτιμο για το παρόν, αλλά προπαντός για το μέλλον, όπως υπογράμμισε ο Βαγγέλης Κακατσάκης, κλείνοντας την εξαιρετική ομιλία του.

Η όμορφη εκδήλωση στην Κρητική Εστία πλαισιώθηκε από μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τους Γιάννη και Νίκο Κακουδάκη στην κρητική μουσική και το χορευτικό της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου στους κρητικούς χορούς.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννη Κριαράκης, ενώ αποσπάσματα διάβασε η Γιάννα Μαργαρίτη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top