Φάβα από κουκιά: Νηστίσιμη κρητική παραδοσιακή συνταγή

Φάβα από κουκιά. Μια διαχρονική γεύση της Κρητικής Κουζίνας, που έρχεται από το βάθος αιώνων. Ένα εξαιρετικό και συχνά ετοιμαζόμενο φαγητό τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη, που μπορούσε να αποτελεί ένα λιτό, αλλά και πλήρες γεύμα, καθαρά νηστίσιμο για τις μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής. Μαζί με τα ταπεινά συνοδευτικά της παλιότερα αποτελούσε πλήρη τροφή, ιδιαίτερα τις νηστίσιμες μέρες του χρόνου.

Ποια τα συνοδευτικά της φάβας από κουκιά;

Τα βασικά είναι:

  1. Κρεμμύδι. Τα παλιότερα χρόνια, άλλοι έκοβαν το ξερό κρεμμύδι σε δύο ή τέσσερα κάθετα κομμάτια, και καθώς έτρωγαν την φάβα, έπαιρναν και κάποιο κομμάτι, κι άλλοι  ψιλοέκοβαν το κρεμμύδι και μαζί με ελαιόλαδο και λεμόνι κάλυπταν την επιφάνεια της φάβας.
  2. Ελιές (ψαρολιές, σταφιδολιές). Είναι οι ελιές, εκτός Κρήτης γνωστές και θρούμπες. Εκείνες, που ωριμάζουν πάνω στο δέντρο και καθώς είναι ώριμες τις μαζεύουμε και τις αλατίζουμε, τις παστώνουμε. Το αλάτι δεν τραβά το ελαιόλαδο κι έτσι οι ελιές αυτές έχουν εκείνη την λαδερή γλυκύτητα.
  3. Φάβα από κουκιά, ελιές, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, λεμόνι. Αυτά είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά για ένα καλό γεύμα. Και βέβαια πάντα να υπάρχει κι ένα μπουκάλι κρασί πάνω στο τραπέζι.

Πώς μπορείτε να φτιάξετε φάβα από κουκιά;

H Μαρία Αλυγιζάκη λέει:

“Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα στο νερό τα κουκιά κι όταν  την επόμενη, ύστερα από 15-20 ώρες φουσκώσουν τα αποφλοιώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, σκεπασμένα με νερό. Στην αρχή αφήνουμε να πάρουν μερικές δυνατές βράσεις, τα ξαφρίζουμε και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά. Στη συνέχεια, όταν πλέον θάχουν ψηθεί και θάχουν μείνει χωρίς νερό, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στο μούλτι και τα “χτυπάμε”, αν θέλουμε η φάβα να είναι κρεμμώδης. Αν θέλουμε να είναι στέρεη και σφιχτή απλώς πατάμε τα βρασμένα κουκιά με κάποιο αντικείμενο, μέχρι να γίνουν μαλακά”.

Στην Κρήτη σ’ ορισμένες περιοχές καθώς έβραζαν τα κουκιά, έβαζαν μέσα στην κατσαρόλα και μια πατάτα ή ακόμη κι ένα κρεμμύδι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top