Φτιάχνοντας ντάκο με τρεις κινήσεις!
Πώς θα φτιάξουμε ντάκο, το περίφημο αυτό κρητικό ορεκτικό, που δεν μπορεί να λείπει από ένα παραδοσιακό κρητικό τραπέζι; Τρεις κινήσεις είναι αρκετές.
Πρώτη κίνηση: Περιχύνουμε τον ντάκο ή τα μικρότερα ντακάκια, που έχουμε τοποθετήσει σε πιάτο, με ελαιόλαδο.
Δεύτερη κίνηση: Τρίβουμε πάνω στον ντάκο ή στα ντακάκια μια ώριμη φρέσκια ντομάτα, μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά τους.
Τρίτη κίνηση: Καλύπτουμε την επιφάνεια με τη ντομάτα με ξινομυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Για περισσότερη νοστιμιά μπορούμε να ποτίσουμε ελαφρά τη ντομάτα, πριν ρίξουμε την ξινομυζήθρα ή το πηχτόγαλο,με λίγο ζουμί φτιαγμένο από ελαιόλαδο, αλάτι και φυσικό παραδοσιακό κρασόξυδο.
Αν ο ντάκος ή τα ντακάκια είναι σκληρά τα βρέχουμε ελαφρά και με νερό, παρότι δεν είναι απαραίτητο, αφού το ζουμί της ντομάτας μπορεί να συνεισφέρει σ’ αυτό.
Στο τέλος, πάνω στην ξινομυζήθρα ή το πηχτόγαλο Χανίων μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη.
Για περισσότερα εκλεκτά κρητικά προϊόντα, επισκεφτείτε το eShop μας “Ψωνίζω Κρητικά”.