Φτιάξτε κρητική μαραθόπιτα

Από τον σεφ Γιώργο Μακρή

Υλικά (για 10 μαραθόπιτες)

1 κιλό μάραθα

2 ξηρά κρεμμύδια (κομμένα καρεδάκι)

λάδι

Υλικά (για τη ζύμη)

1/2 κιλό αλεύρι

λεμόνι

ελαιόλαδο

νερό

αλάτι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα μάραθα στην κατσαρόλα και δύο ξηρά κρεμμύδια, κομμένα καρεδάκια, και τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι.

Τα μάραθα, που θα τοποθετήσουμε στη ζύμη, τα αφήνουμε να κρυώσουν κάπως, για να μην μας ανοίξει η μαραθόπιτα. Τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα μετά το ψήσιμο για να μαλακώσουν.

Φτιάχνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε σε μπαλάκια κι αφήνουμε και τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα, επίσης. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο και πάνω στο λεπτό φύλλο τοποθετούμε μικρή ποσότητα μάραθο.

Κλείνουμε πάλι σε μπαλάκι τη ζύμη, ανοίγουμε με το χέρι και φτιάχνουμε την μαραθόπιτα. Τη βάζουμε στο τηγάνι με λίγο ή και καθόλου λάδι και την αφήνουμε να ψηθεί.

Σημείωση: Περίπου τα ίδια υλικά χρησιμοποιούμε και στην Σφακιανόπιτα. Με μια μικρή διαφορά. Στη ζύμη της Σφακιανόπιτας χρησιμοποιούμε αντί για λεμόνι, ρακή.

Τα Μυστικά

Τα τρία μικρά μυστικά, που πρέπει να προσέξουμε για να μη χάσουμε την ισορροπία της παραδοσιακής νοστιμιάς της μαραθόπιτας.

Πρώτο: Τα φύλλα ζύμης νάναι όσο γίνεται πιο λεπτά.

Δεύτερο: Στο τηγάνι, που θα τηγανίσουμε την μαραθόπιτα, το λάδι να είναι όσο γίνεται πιο λίγο. Περίπου αλείφουμε το τηγάνι με λάδι, με το πινέλο, που λέμε.

Τρίτο: Η γεύση του μαράθου θα πρέπει νάναι κυρίαρχη και για να γίνει αυτό τα άλλα υλικά-κυρίως το σπανάκι και η ζύμη-είναι απαραίτητο να μην την καλύψουν. Σε μια τέτοια περίπτωση  μιλάμε για αποτυχία.

(Φωτό: greekaffair.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top