Φτιάξτε μαραθόπιτα με τρία μικρά μυστικά

Φωτογραφία από cretangastronomy.gr

Μια  ζεστή μαραθόπιτα μέσα στο χειμώνα. Και ποιος στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Νομό Χανίων, δεν την έχει δοκιμάσει. Από τις πιο γνωστές παραδοσιακές λιχουδιές-νοστιμιές. Διάσημη, θάλεγε κανείς, όπως και η σφακιανή πίτα. Ό, τι πρέπει για ξεκίνημα στο τραπέζι, που θα στήσετε στο σπίτι σας για τους φίλους σας.

Η συνταγή, για να φτιάξετε μαραθόπιτα είναι απλή. Φυσικά ανάλογα με τις μαραθόπιτες, που θέλετε να φτιάξετε, θάναι και οι ποσότητες των υλικών, που θα χρησιμοποιήσετε.

Ποια είναι αυτά;

Ψιλοκομμένο μάραθο και ψιλοκομμένο σπανάκι, περίπου στις ίδιες αναλογίες. Παράδειγμα: 200 γραμμάρια μάραθο, 200  γραμμάρια σπανάκι, δύο μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Όλα αυτά τα σοτάρουμε στο τηγάνι για πέντε λεπτά. Έτσι έχουμε το μείγμα της γέμισης.

Για τη ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι και “οσο νερό σηκώσει”, περίπου, πάντως, σε αναλογία 3-4 φορές περισσότερο το αλεύρι. Μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο και ρακή.

Επόμενο βήμα: Με τη ζύμη φτιάχνουμε μπαλάκια, που τα ανοίγουμε σε στρογγυλά λεπτά φύλλα διαμέτρου 15-20 εκατοστών.

Τοποθετούμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση , τη στρώνουμε , και βάζουμε από πάνω το άλλο φύλλο ζύμης. Τα δύο φύλλα τα πιέζουμε στις άκρες, για να κλείσουν καλά και να μη βγει έξω μείγμα την ώρα του ψησίματος.

Έχουμε πλέον τις πίτες,τις βάζουμε μία-μία στο τηγάνι, με ελάχιστο λάδι και τηγανίζουμε για δύο λεπτά, αφού τις γυρίσουμε δύο φορές από κάθε πλευρά.

Τρία μικρά μυστικά, που θα πρέπει να προσέξουμε για να μην χάσουμε την ισορροπία της παραδοσιακής νοστιμιάς της μαραθόπιτας:

Πρώτο: Τα φύλλα ζύμης νάναι όσο γίνεται πιο λεπτά.

Δεύτερο: Στο τηγάνι, που θα τηγανίσουμε τη μαραθόπιτα, το λάδι νάναι όσο γίνεται πιο λίγο. Περίπου αλείφουμε το τηγάνι με λάδι, με το πινέλο, που λέμε.

Τρίτο: Η γεύση του μάραθου, που είναι δυνατή, πάντως,  θα πρέπει νάναι κυρίαρχη και για να γίνει αυτό τ΄άλλα υλικά-κυρίως το σπανάκι και η ζύμη- είναι απαραίτητο να μην τη καλύψουν, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για αποτυχία.


 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top