Φτιάξτε χανιώτικα πασχαλινά καλιτσούνια!

(Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα argiro.gr / Εδώ διπλώνουμε τις άκρες αντικρυστά)

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς κρητικά καλιτσούνια δεν γίνεται. Για τον σκοπό αυτό, σας παραθέτουμε μια σχετικά εύκολη συνταγή, μιας και φέτος όλοι έχουμε χρόνο για αλχημείες στην κουζίνα μας, δεδομένου, ότι μένουμε σπίτι. Αρκεί μόνο, να αντισταθείτε και να μην τα δοκιμάσετε πριν το βράδυ της Ανάστασης! Αυτή κι αν είναι δοκιμασία!

Ακολουθεί η συνταγή:

Υλικά για τη γέμιση:

  • 3/4 κιλού χανιώτικη μυζήθρα
  • 1/4 κιλού «μαλάκα» (περί τυριού πρόκειται, θα τα πούμε παρακάτω)
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλάκια δυόσμο ψιλοκομμένο

Υλικά για το φύλλο:

  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά ή χυμό λεμονιού
  • περίπου 1 κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)

Εδώ σε σχήμα μισοφέγγαρο

Ακόμα:

  • 1-2 αυγά χτυπημένα για την επάλειψη
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
  • Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τα τυριά με το δυόσμο. Χτυπάτε το αυγό και αναμιγνύετε.
  • Χωρίζετε τη ζύμη σε τρία μέρη για ευκολία στο άνοιγμα. Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε κάθε μπαλάκι ζύμης σε φύλλο, με τον πλάστη.
  • Χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι του τσαγιού κόβετε με τη ρόδα ή με μαχαίρι από κάθε φύλλο στρογγυλά κομμάτια.
  • Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζετε μια κουταλιά γέμισης και διπλώνετε αντικρυστά τις άκρες προς το κέντρο ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο καλιτσούνι (θα βοηθούσε αν έχετε δει την τελική μορφή, μοιάζει με φάκελο).
  • Τοποθετείτε τα καλιτσούνια σε λαδωμένα ταψιά ή λαμαρίνες, αλείφετε την επιφάνειά τους με αυγό και πασπαλίζετε με σουσάμι.
  • Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και να ψηθεί το φύλλο (περίπου 20 λεπτά).
  • Τρώγονται ζεστά ή κρύα.

(Τη συνταγή τη διαβάσαμε στο greekcook.gr  . Αν έχετε να μας προτείνετε κάποια διαφορετική παραδοσιακή συνταγή για κρητικά καλιτσούνια από τη θεία ή τη γιαγιά σας, μπορείτε να μας τη στείλετε στο info@kritikaepikaira.gr να τη δημοσιεύσουμε.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top