Γαυδοπούλα: ‘Οταν ήταν στο στόχαστρο Ελλήνων και ξένων επενδυτών

Η βραχονησίδα Γαυδοπούλα, που βρίσκεται νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος, πριν περίπου 30 χρόνια βρέθηκε στο στόχαστρο Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Στα χρόνια, που έρχονται κι εφόσον αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει και πάλι στόχαστρο επενδυτών.

Η Γαυδοπούλα, που απέχει 17, 7 ναυτικά μίλια από τα Σφακιά και 4 ναυτικά μίλια από την Γαύδο, έχει έκταση 2, 62 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υψόμετρο 113 μ., έναντι 29, 58 τ.χ. έκτασης και 362μ. υψόμετρου της Γαύδου.Έχει μήκος 1,5 και πλάτος 0,5 ναυτικά μίλια.

Μέχρι τώρα η Γαυδοπούλα, που είναι ακατοίκητη, έχει χρησιμοποιηθεί σαν βοσκότοπος, καλύπτεται από φρύγανα και διαθέτει ελάχιστες συστάδες σχίνων.

Η χλωριδική σύνθεση Γαύδου και Γαυδοπούλας θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους τόπους στην Ευρώπη, καθώς ένας αναλογικά μεγάλος αριθμός αφρικανικών ειδών φυτών, εντοπίζονται εδώ. Η περιοχή είναι μεγάλης σημασίας για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Στα πιο σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας περιλαμβάνεται ο θαλασσοκόρακας, ο αρτέμης και ο μύχος. Τα βάθη της θάλασσας γύρω από τη Γαυδοπούλα είναι μεγάλα, ενώ στη νοτιοδυτική πλευρά υπάρχουν μεμονομένοι βράχοι. Στη βορειοδυτική πλευρά υπάρχει φάρος για τον ασφαλή διάπλου των πλοίων από το στενό μεταξύ αυτής και της Γαύδου.

Παλιότερα η Γαυδοπούλα βρέθηκε στο στόχαστρο Ελλήνων και ξένων επενδυτών, λόγω του ενδιαφέροντος, που είχε εκδηλωθεί για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, που προέβλεπαν την δημιουργία ενός εργοστασίου-σταθμού κατασκευής, επισκευής, συντήρησης και μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ). Το θέμα δεν προχώρησε, η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε από τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων και άλλων φορέων  τα έτη 1996-1997.

Οι οικολόγοι, φοιτητές κ.ά. μάζεψαν πάνω από 14.000 υπογραφές, με αποτέλεσμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ να απορρίψουν την πρόταση.

Σήμερα η Γαυδοπούλα ανήκει διοικητικά στον Δήμο Γαύδου. Αυτό έγινε τ0 2001 με αναγνώριση του οικισμού Γαυδοπούλα και προσάρτησή του στην Κοινότητα Γαύδου, ενώ από το 1925 η Γαυδοπούλα έχει αποσπασθεί από το Νομό Ρεθύμνου στο Νομό Χανίων.

(με στοιχεία από elzoni.gr, ecovalue-crete.eu.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top