Χοχλιοί με πατάτες, μάραθο, χλωροκούκια

Ένα κρητικό παραδοσιακό φαγητό, που, εκτός των άλλων, σαν νηστίσιμο, προσφέρεται στις επόμενες μέρες μέχρι τις γιορτές, είναι οι χοχλιοί (σαλιγκάρια) με πατάτες, μάραθο, χλωροκούκια ή αν θέλετε μόνο με πατάτες και μάραθο.

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 κιλό χοχλιοί
  • 1 μεγάλο μάτσο μάραθο
  • 4 πατάτες κομμένες στα 4
  • 1/2 κιλό χλωροκούκια
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 ντομάτες ώριμες
  • 3/4 ποτηριού παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε μια λεκανίτσα με νερό, για να μαλακώσει η μεμβράνη στο στόμιό τους και με την υγρασία να ξεπροβάλλουν, αφού τα πλύνουμε καλά.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό, αλάτι και μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, να βράσουν μόλις για δυο λεπτά. Προσοχή: Αν τα παραβράσουμε δεν θα βγαίνουν εύκολα από το κέλυφός τους.

Βγάζουμε τα σαλιγκάρια, τα πλένουμε καλά και μ΄ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το στόμιο στο κέλυφος, για να φύγει κάθε περιττό. Τα ξαναπλένουμε κι είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Στη συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα ή σε άλλη, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα σαλιγκάρια, τα σοτάρουμε δυο λεπτά και τα βγάζουμε, τα βάζουμε και τα κρατάμε σ΄ένα μπολ, για ν’ αρωματισθούν από το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες,τα χλωροκούκια, το μάραθο, τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ρίχνουμε και νερό, μόλις να σκεπαστούν οι πατάτες.

Μαγειρεύουμε όσο πάει με τις πατάτες και 4-5 λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια.

(Σαλιγκάρια μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα Αλυγιζάκη στην Καλλιθέα, Σαπφούς 23, τηλ. 210 9525444)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top