Κρήτη: Ο Φούρνος της Γειτονιάς αντιμέτωπος με αθέμιτο ανταγωνισμό

Ο Σύλλογος Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου μέχρι και εργαστήριο αρτοποιίας έστησε στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, και παρήγαγε φρεσκοζυμωμένο ψωμί. Ήταν η 4η Γιορτή Ψωμιού, που σ΄ ένα διήμερο έφερε πάνω από 5.000 άτομα στην πιο κεντρική πλατεία του Ηρακλείου. Μάλιστα στο τέλος της ημέρας δεν έμενε τίποτα στους πάγκους, από ένα μικρό κρουασάν ή ένα τσουρέκι μέχρι μια ολόκληρη φρέσκια φρατζόλα ψωμί, που διέθεταν οι αρτοποιοί δωρεάν.

-“Πραγματικά δεν περίμενε ο Σύλλογος τέτοια επιτυχία και τέτοια απήχηση, στην τεράστια προσπάθεια, που κάνουμε, όλοι εμείς οι φούρνοι της γειτονιάς προκειμένου να πείσουμε το καταναλωτικό κοινό να προτιμά το δικό μας φρεσκοζυμωμένο ψωμί κι όχι αυτό από σούπερ-μάρκετς, που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι από φρέσκια ζύμη”.

Ποιός τα λέει αυτά; Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου Βασίλης Δαφέρμος. Προσθέτει: “Ο παραδοσιακός φούρνος της γειτονιάς βρίσκεται γι΄ αυτό το θέμα αντιμέτωπος με αρκετές αλυσίδες σούπερ-μάρκετς, γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Και βέβαια υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και παρά τις αντιδράσεις και τις εκκλήσεις μας συνεχίζεται, γιατί το Κράτος, όπως οφείλει, δεν κάνει ελέγχους, για να διαπιστώσει την προέλευση του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων (από κατεψυγμένη ζύμη ή κατεψυγμένο ψωμί)”.

Πραγματικά ένα μεγάλο θέμα, που απειλεί τον παραδοσιακό φούρνο της γειτονιάς με το αυθεντικό ψωμί, ακόμη και να κλείσει, εξ αιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ποιος να υπερασπισθεί τον φούρνο της γειτονιάς; Όχι, βέβαια, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, που τόσα εκατομμύρια κερδίζουν από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις των διεθνών αλυσίδων σούπερ-μάρκετς.

Βασίλης Δαφέρμος: “Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος, που διοργανώσαμε και φέτος την Γιορτή Ψωμιού. Για να μάθει ο κόσμος, και όχι μόνο της Κρήτης, τι ψωμί τρώει. Άλλο το φρεσκοζυμωμένο ψωμί του φούρνου της γειτονιάς κι άλλο εκείνο με την κατεψυγμένη ζύμη. Βέβαια υπάρχουν και σούπερ-μάρκετς, που προμηθεύονται από φούρνους της γειτονιάς φρεσκοζυμωμένο ψωμί, αλλά σε ελάχιστες ποσότητες”.

-Πόσοι φούρνοι γειτονιάς λειτουργούν αυτή την στιγμή στην Κρήτη;

“Θάλεγα, περίπου 250. Στο Νομό Ηρακλείου 139, στο Νομό Χανίων, όπου, επίσης, υπάρχει σύλλογος αρτοποιών άλλοι 50-60, ενώ στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, όπου δεν υπάρχουν σύλλογοι, υπολογίζονται σε 40-50. Στην διάρκεια της πανδημίας έκλεισαν κάπου 20 παραδοσιακοί φούρνοι στο νησί”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top