Κρήτη: Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Τι έτρωγαν τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας; Οι περισσότεροι κάτοικοι, θα έλεγε κανείς, από τη μια μέχρι την άλλη άκρη του νησιού, νήστευαν. Μάλιστα Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο δεν έτρωγαν φαγητό με λάδι.

“Στην Κίσαμο ένα συνηθισμένο φαγητό την  Μεγαλοβδομάδα ήταν χλωροκούκια με βρούβες”, λέει η κισαμίτισσα Μαρία Αλυγιζάκη.

Προσθέτει: “Βράζανε τα χλωροκούκια με βρούβες μαύρες, ρίχνανε και κανένα μάραθο κι αφού τάβαζαν στο πιάτο πρόσθεταν το λάδι. Το έτρωγαν αυτό το φαγητό με σκόρδο, καμιά φορά έφτιαχναν και σκορδαλιά. Για την Μεγάλη Παρασκευή, που δεν έτρωγαν λάδι, έφτιαχναν συνήθως βραστά σαλιγκάρια (χοχλιούς) και πρόσθεταν ξύδι.”

Φυσικά, πάνω από το τραπέζι ολόκληρη την Μεγαλοβδομάδα, δεν έλειπαν τα βρεχτοκούκια,οι ελιές, νωπά λαχανικά, λουμπούνια κι άλλα νηστίσιμα.

“Στη Μεσαρά ένα συνηθισμένο φαγητό την Μεγάλη Εβδομάδα ήταν την Δευτέρα,Τρίτη και Πέμπτη, που έτρωγαν λάδι, πατάτες ραγού με κρεμμύδια ή φασολάκια, φακές, αλλά και ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, κυρίως την Μεγάλη Πέμπτη”, λέει η Μεσαρίτισα Μαίρη Τζανάκη. Συνεχίζει: “Τις μέρες, που νήστευαν το λάδι, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή, βράζαμε χυλοπίτες και τις τρώγαμε με ζάχαρη, επίσης βραστά φασολάκια και πατάτες, πάντα χωρίς λάδι, λουμπούνια, βρεχτοκούκια, ελιές, παπούλες με φρέσκο σκόρδο και κρεμμύδι και διάφορα άλλα λαχανικά.”

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top