Κρητικές συνταγές: Πανεύκολα κρητικά λυχναράκια

Υπάρχουν πολλές συνταγές για κρητικά λυχναράκια από γιαγιάδες, προ-γιαγιάδες, θείες, μαμάδες. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν, ότι η διαδικασία για φτιάξει κανείς κρητικά καλιτσούνια είναι πολύπλοκη, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Δεν είναι όμως! Με τη συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη που ακολουθεί, θα κάνετε κρητικά λυχναράκια σε 20 λεπτά και όλη η οικογένεια, θα γλείφει τα δάχτυλά της. 

Ξεκινάμε:

Με τη συγκεκριμένη συνταγή βγαίνουν περίπου 26-28 καλιτσούνια.

Για τη ζύμη

  1. 600 γρ. αλεύρι λευκό σκληρό
  2. 2 κ. γ. baking powder
  3. 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  4. ½ κ. γ. σόδα διαλυμένη σε χυμό πορτοκάλι
  5. 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  6. 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα

(Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο λάδι / γάλα. Πρέπει να φέρουμε τη ζύμη εκεί που τη θέλουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.)

Για τη γέμιση

  1. 1 κιλό ανθότυρο ανάλατο
  2. Κρόκος από 1 αυγό
  3. 1 κ. γ. κανέλα (ίσως και περισσότερο)
  4. 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ή 1-2 κ. σ.
  5. 4 κ. σ. κρέμα γάλακτος

Προσθέτω λίγη κρέμα γάλακτος ακόμα αν χρειαστεί.

Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση:

Tip 1: Να έχετε έναν καλό πλάστη, γιατί διαφορετικά θα ταλαιπωρηθείτε στο άνοιγμα της ζύμης.

Tip 2: Καλύτερα να αγοράσετε μυζήθρα (ανθότυρο) από μαγαζί με κρητικά προϊόντα για να είναι πιο γευστική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top