Κρητική παραδοσιακή συνταγή: Φρισόρυζο

Για τις δύσκολες εποχές, που ζούμε, μια συνταγή οικονομική, που ενδείκνυται και για την σαρακοστή, με ιδιαίτερη νοστιμιά, αλλά και εύκολη στην εκτέλεσή της: Φρισόρυζο ή αν θέλετε ρεγγόρυζο, αφού την ρέγγα στην Κρήτη την λέμε “φρίσα”!

ΥΛΙΚΑ

(για 4 άτομα)

2 ρέγγες (φρίσες)

1 κρεμμύδι

3 ποτήρια νερό

1 ποτήρι ρύζι

Ελαιόλαδο

Πιπέρι

Αλάτι (αν χρειασθεί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε για 4 ώρες τις ρέγγες (φρίσες) στο νερό να ξαλμυρίσουν. Αφού ξαλμυρίσουν αφαιρούμε τα κόκκαλα και τα κεφάλια  και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Παίρνουμε αυτά τα κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε με το κρεμμύδι και το λάδι. Όλα αυτά τα κρατούμε σ΄ένα μπολ. Πράλληλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τρία ποτήρια νερό, ένα ποτήρι ρύζι, πιπέρι, αλάτι , αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, καθώς μπορεί οι ρέγγες να μην έχουν ξαλμυρίσει αρκετά, οπότε δεν χρειάζεται αλάτι.

Αφού ψηθεί το ρύζι, παίρνουμε από το μπολ τα κομμάτια ρέγγας και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Κι αφήνουμε πλέον το φαγητό μας, το ρύζι και τα κομμάτια ρέγγας, να πάρει μια-δυο βράσεις μέχρι η ρέγγα να δώσει την γεύση της στο ρύζι.

Συμβουλή: Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το δέρμα από την ρέγγα. Κι αυτό, για πολλούς προσθέτει νοστιμιά….

Φρόσω Μπαϊλού – Μουρτζανού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top