Οι ορχιδέες της Κρήτης: Είναι εδώ, η εποχή τους!…

Η μεγαλύτερη οικογένεια των ανθοφόρων φυτών είναι τα ορχιδεοειδή, οι γνωστές ορχιδέες ,  ένα καλλωπιστικό φυτό, από τα  μονοκοτυλήδονα. Πλήθος φυτών και πλήθος ειδών ορχιδέας συναντά κανείς στην Κρήτη.

Γιώργος Πενθερουδάκης

«Θάλεγα, ότι η περιοχή, όπου οι ορχιδέες δίνουν  έντονο παρόν είναι το κεντρικό και νότιο Ρέθυμνο, γύρω από τα χωριά Σπήλι, κυρίως στο οροπέδιο Κάμπος Γιους, Μέλαμπες,  Κεραμέ, Δρύμισκο. Όμως πλήθος ορχιδέες θα δεις και στη Μεσαρά, στο Όρος  Θρυπτή  στο Λασίθι, στο Σέλινο, αλλά και σε άλλες περιοχές  του νησιού».

Συζήτηση με τον Γιώργο Πενθερουδάκη, μέλος και έφορος ανάβασης του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.

 

-Πόσα είδη ορχιδέας  συναντά κανείς στην Κρήτη;

«Περίπου 70 από τα οποία τα 14 είναι ενδημικά. Είναι ένα επίγειο φυτό και όχι επίφυτο, δηλαδή να αναπτύσσεται πάνω σε δέντρα, όπως συμβαίνει στα τροπικά δάση. Έχει διάφορα χρώματα, λευκό, κίτρινο, ροδοκόκκινο, μωβ, αλλά και σχέδια, με άλλα φυτά να είναι γυαλιστερά, άλλα βελούδινα και ένα μεγάλο μυστικό είναι ο τρόπος αναπαραγωγής τους».

-Το ύψος της κρητικής ορχιδέας;

«Υπάρχουν ορχιδέες με μικρό ύψος γύρω στους 10 πόντους. Ωστόσο, συναντάς στην Κρήτη κι ορχιδέες με 1 και 1,20 μέτρα ύψος, με ψηλό βλαστό. Οι περισσότερες, πάντως, έχουν ύψος 20 μέχρι 40 πόντους. Όταν ανθοφορούν το θέαμα στις περιοχές είναι εντυπωσιακό, μαγευτικό».

-Πότε ανθούν;

«Αρχίζουν ακόμη κι από τον Γενάρη, με τις περισσότερες, ωστόσο, να ανθοφορούν  τους μήνες Μάρτη και Απρίλη. Στις ορεινές περιοχές ανθούν πιο όψιμα, Μάη , ακόμη και Ιούνη.. Κι εδώ θα πρέπει να προσθέσω, ότι οι ορχιδέες της Κρήτης, φύονται μέχρι 1200-1300 μέτρα υψόμετρο».

-Είπατε, ότι μεγάλο μυστικό είναι ο τρόπος αναπαραγωγής της ορχιδέας…

-Ναι, Όλες οι ορχιδέες έχουν έξυπνους τρόπους αναπαραγωγής. Για  παράδειγμα οι ορχιδέες του γένους οφρύς. Αυτή η ορχιδέα ψάχνει τρόπο, για να προκαλεί τα έντομα να την πλησιάσουν, Να προσελκύσει το έντομο  επικονιαστή.  Συνήθως οι ορχιδέες προσελκύουν τα έντομα με το άρωμα, το  χρώμα και το νέκταρ τους.  Η ορχιδέα το γένος οφρύς, δεν έχει νέκταρ, αλλά μοιάζει με θηλυκό έντομο, βγάζει και κάποιες  ορμόνες, και το αρσενικό πέφτει  στην ερωτική παγίδα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top