Ομελέτα με κρεμμύδια και ντοματίνια

Πολλoύς φίλους έχουν τα περίφημα παραδοσιακά σφουγγάτα της Κρητικής Κουζίνας. Κοινός παρανομαστής για κάθε σφουγγάτο, βέβαια, είναι τα χτυπημένα αυγά, που περιχύνουμε στο τηγάνι, πάνω από τα υλικά, που προηγουμένως έχουμε τηγανίσει ή τσιγαρίσει. Σφουγγάτο δεν γίνεται αν δεν χτυπήσεις αυγά!

Σφουγγάτα τα παλιότερα χρόνια, αλλά και σήμερα, με τον παραδοσιακό τρόπο, φτιάχνουμε με υλικά, όπως κολοκυθάκια, πατάτες, πράσα, πιπεριές, κρεμμύδια, ντομάτες, κιμά, λουκάνικα, μανιτάρια, αγγινάρες, χόρτα, κυρίως σπαράγγια, βρουβόσταχα, τσιμούλια, καυκαλίθρες, σπανάκι, άγρια αρωματικά χόρτα (ίσως το πιο νόστιμο παραδοσιακό κρητικό σφουγγάτο), με πράσο και χοιρινό και άλλα.

Όλα αυτά τα υλικά, αφού τα ετοιμάσουμε στο τηγάνι κι είναι πλέον φαγώσιμα, είναι κι έτοιμα να δεχθούν τα χτυπημένα αυγά. Τί κάνουμε; Περιχύνουμε πάνω στο τηγάνι το χυλό με τα χτυπημένα αυγά, προσθέτοντας, ανάλογα με το γούστο του καθενός, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ό,τι άλλο.Μόλις το μείγμα ψηθεί από τη μια μεριά, με τη βοήθεια ενός πιάτου, το αναποδογυρίζουμε στο τηγάνι, ώστε να ψηθεί κι από την άλλη.

Ακολουθεί συνταγή ομελέτας (σφουγγάτου) από τον σεφ Χρήστο Λάππα, στο Gretanfoodnews.gr, ομελέτα με κρεμμύδια και ντοματίνια.

Υλικά για 4 άτομα

  • 6 αυγά ολόκληρα
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 3 κρεμμύδια μεσαία κομμένα σε λωρίδες
  • ¼ μάτσο σγουρό μαϊντανό
  • 100γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
  • 100ml μπύρα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 40ml ελαιόλαδο
  • Θυμάρι ξερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Eκτέλεση
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με τη μπύρα. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, βάζουμε τα ντοματίνια και τη φέτα.

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη και τα περιχύνουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Μόλις ψηθεί από τη μια μεριά η ομελέτα, τη γυρίζουμε από την άλλη μεριά, τη διπλώνουμε και σερβίρουμε με σγουρό μαϊντανό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top