Παραδοσιακή συνταγή: Πώς θα φτιάξετε ρακόμελο

“Θα πιεις μια ρακή;”, “Να σε κεράσω μια ρακή;” Φράσεις, που ακούγονται καθημερινά στην Κρήτη, στα σπίτια, στα καφενεία, όπου κυκλοφορούν άνθρωποι.

Είναι το παραδοσιακό ποτό και κέρασμα στην Κρήτη. Ωστόσο στην καθημερινότητα πάει να μπει και το ρακόμελο τα τελευταία χρόνια, σαν ένα πιο ήπιο και ευγενικό ποτό, που απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες.

 

Ρακόμελο έτοιμο, εμφιαλωμένο θα βρείτε σ΄όλα τα καταστήματα με κρητικά προϊόντα και στην Αττική. Όμως αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο.

 

Η αναλογία είναι ένα κιλό ρακή (τσικουδιά), 300-400 γραμμάρια μέλι, ανάλογα με το γούστο του καθένα. Τί κάνετε;

Ζεσταίνετε ελαφρά ένα μέρος της ρακής (προσοχή: όχι δυνατό ζέσταμα, γιατί θα εξατμισθεί το οινόπνευμα) και ρίχνουμε μέσα το μέλι, το διαλύουμε καλά, ρίχνουμε κι ένα ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά) και δύο καρφάκια γαρύφαλλο (κι αυτό προαιρετικά).

Το μείγμα, που θα προκύψει, το ρίχνουμε στην υπόλοιπη ρακή, γίνεται η ενσωμάτωση, και με το ρακόμελό μας γεμίζουμε μπουκάλια ή μπουκαλάκια.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top