Πώς φτιάχνεται το ανθόνερο στο χωριό “Τσικαλαριά” Χανίων

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή σ΄ ένα όμορφο χωριό έξω από τα Χανιά, στα Τσικαλαριά, γίνεται απόσταξη ανθών νερατζιάς, για να βγει το περίφημο ανθόνερο. Μάλιστα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσικαλαριών διοργάνωνε στα προ κορωνοϊού χρόνια και σχετική γιορτή.

Φέτος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν θα γίνει παρόμοια γιορτή, που συνήθως γίνεται πριν το Πάσχα.

Πώς φτιάχνεται το ανθόνερο στα Τσικαλαριά, που, όπως λέγεται, είναι ένα έθιμο, που έφεραν στο χωριό πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία;

Ο Σύλλογος  στήνει καζάνια, όπως ακριβώς γίνεται και με την απόσταξη τσικουδιάς, με μόνη την διαφορά, ότι αντί για τσίκουδα (στράφιλα) βάζουν στο καζάνι άνθη νερατζιάς.

Στον πάτο του καζανιού βάζουν φύλλα και κλαδιά νερατζιάς, ρίχνουν στη συνέχεια τους ανθούς και νερό μέχρι να καλυφθούν οι ανθοί. Ρίχνουν και λίγο χοντρό αλάτι για συντήρηση του ανθόνερου κι αμέσως μετά φωτιά, για να αρχίσει να τρέχει το ανθόνερο.

Πόσα κιλά άνθη νερατζιάς απαιτούνται για να παραχθούν, ας πούμε, 10 κιλά ανθόνερο; Η αναλογία είναι περίπου: Δύο κιλά άνθη νερατζιάς, ένα κιλό ανθόνερο, που έχει την μυρωδιά, βέβαια του άνθους της νερατζιάς.

Τα προηγούμενα χρόνια η γιορτή του ανθόνερου γινόταν συνήθως την Κυριακή των Βαΐων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος έβγαζε, ανάλογα με την ποσότητα των νερατζοανθών, ανθόνερο, με το οποίο έρρεναν τον Επιτάφιο, αλλά το χρησιμοποιούσαν και στην παρασκευή γλυκών και στις παραδοσιακές πασχαλινές κουλούρες και κουλουράκια. Παλιότερα οι γυναίκες το χρησιμοποιούσαν και σαν καλλυντικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top