Πώς θα ετοιμάσετε τους χοχλιούς για μαγείρεμα

Χοχλιοί με πατάτες, μάραθο, χλωροκούκια….

Έχετε δοκιμάσει πατάτες και κολοκυθάκια στην κατσαρόλα, μαγειρεμένα με χοχλιούς (σαλιγκάρια Κρήτης); Έχετε δοκιμάσει ρύζι, μάραθο, ξινόχοντρο, χλωροκούκια, μαγειρεμένα με χοχλιούς; Απίστευτη η νοστιμιά, που προσδίδει ο χοχλιός σ’ αυτά τα παραδοσιακά κρητικά φαγητά.

Πολλοί είναι εκείνοι, όχι, πάντως, οι παλιοί Κρήτες, που βλέποντας του χοχλιούς, αισθάνονται μια αποφυγή κι αντιδρούν και μόνο στο αντίκρισμά τους. Πού να ξέρουν τη νοστιμιά, που κρύβουν. Κι αυτό, βέβαια, φαίνεται καθαρά, όταν μαγειρευτούν με το ένα ή το άλλο υλικό, και βγαίνουν από την κατσαρόλα μ’ εκείνη την απίθανη παραδοσιακή γεύση.

Πολλοί είναι, επίσης, που δεν τολμούν να αγοράσουν χοχλιούς, γιατί δεν γνωρίζουν πως να τους διαχειρισθούν, να τους καθαρίσουν, πριν τους ρίξουν στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι ή, τέλος πάντων, σαν γευστικό θέαμα δεν είναι ελκυστικό.

Πώς προετοιμάζουμε τους χοχλιούς, ώστε να είναι έτοιμοι για μαγείρεμα; Tα πράγματα είναι απλά:

Βάζουμε τους χοχλιούς σε μια λεκάνη με νερό, ώστε να “ξυπνήσουν” και σιγά-σιγά, με την αίσθηση του νερού, να βγάζουν το κεφάλι τους από το κέλυφος.Παρένθεση:  Αυτό θα βοηθήσει αργότερα, μετά το μαγείρεμα, να τους αποσπάσουμε πιο εύκολα από το κέλυφος. Όμως έτσι θα φανεί και ποιοί είναι ζωντανοί, κατάλληλοι για μαγείρεμα. Όσοι επιπλέουν στο νερό θεωρούνται ακατάλληλοι.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε τους χοχλιούς ένα-ένα και προσεχτικά με μαχαίρι. Πρώτα απομακρύνουμε την μεμβράνη, που έχουν στο στόμιό τους και ό,τι άλλο επικάθεται πάνω στο κέλυφος. Τους ξεπλένουμε καλά με μπόλικο νερό και τους σουρώνουμε.

Στο τέλος: Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα, αλατισμένο, ρίχνουμε τους χοχλιούς και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά, “ξαφρίζοντάς” τους. Μια τελευταία ματιά αν είναι καθαροί και σούρωμα. Οι χοχλιοί είναι πλέον έτοιμοι για μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top