Πώς θα φτιάξετε κρητικά λυχναράκια;

Kρητικά λυχναράκια. Η περίφημη κρητική λιχουδιά, με την έντονη παραδοσιακή γεύση, έχει περάσει τα σύνορα της Κρήτης. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που ψάχνουν για κρητικά λυχναράκια στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα , ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα, στην Αττική και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας.

Η συνταγή, πάντως, είναι απλή:

ΥΛΙΚΑ

Φύλλο
½ κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Νερό (όσο σηκώσει)

Γέμιση
½ κιλό μυζήθρα
½ κιλό ανθότυρο
4 αβγά
1-2 φυλλαράκια δυόσμο
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Eτοιμάζουμε το ζυμάρι αναμειγνύοντας τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με πετσέτα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη μυζήθρα και τον ανθότυρο τριμμένα, τα αβγά και το δυόσμο. Παίρνουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε φύλλο. Πατώντας το φύλλο με 1 φλιτζάνι ή ένα ποτήρι, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα λυχναράκια μας, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια πάνω στα οποία με ένα κουταλάκι τοποθετούμε τη γέμιση. Τα κλείνουμε, “τσιμπώντας” περιμετρικά το ζυμάρι. Επίσης, μπορούμε να κόψουμε το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια, να τοποθετήσουμε τη γέμιση και να διπλώσουμε τις τέσσερις πλευρές πάνω της,αφήνοντας ένα τμήμα της γέμισης ορατό. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τοποθετούμε τα γλυκά σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε με αβγό. Αν θέλουμε μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι. Τα ψήνουμε για μία ώρα περίπου σε μέτριο φούρνο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top